- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Nezaradené
- Keď zle zmrazíte chlieb, akurát splesnivie
Keď zle zmrazíte chlieb, akurát splesnivie
Keď nám zostane chlieb, často ho strčíme do mrazničky a v prípade potreby ho zase vyberieme a rozmrazíme. Lenže zrazu sa zdá, že mrazený chlieb skutočne nevonia a chutí škaredo. Prečo?
Aký je ten najčastejší postup zmrazenia chleba? Vezmeme polovicu bochníka, dáme ho do igelitového vrecka a vložíme do mrazničky. A v tom je ten háčik. V chlebe je veľa vlhkosti, ktorá sa v igelitovom sáčku rýchlym vychladnutím vyzráža. Ešte v mrazničke to problém úplne nie je, ale pri rozmrazovaní už áno, pretože vznikajú plesne. S nimi už problém máme veľký. Vyzrážaná vlhkosť navyše rozmrazený chlieb urobí blatovým.
Ako je to správne?
Vyššie uvedeného postupu sa vyvarujte. Vezmite čerstvý chlieb a rozkrájajte ho na plátky. Tie rozložte na tanier a vložte do mrazničky. Chlieb stuhne rýchlejšie, nevyzráža sa v ňom voda a hlavne nie na igelite. Až chlieb zmrzne, zložte plátky chleba z taniera, uzavrite ich do vrecka alebo plastovej misky a zase vložte do mrazničky. Potom môžete vyberať aj jednotlivé plátky chleba bez toho, aby ste museli rozmrazovať celú polovicu. Pamätajte tiež, že rozmrazovanie by malo byť postupné a na vzduchu.
Zdroj: adbz.cz, pikant.cz, www.dumazahrada.cz