- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- susienky
- Vanilkové rožky
Vanilkové rožky
- Kusov: 70
- Porcií: 70
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 1 vanilkový struk
- 200 g hladkej múky
- 100 g mletých mandlí bez kože
- 80 g práškového cukru
- štipka soli
- 175 g masla
- 2 žĺtky
- Na obaľovanie :
- 75 g práškového cukru
- 5 vanilkových cukrov
Postup prípravy
1. Krok
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a ostrým nožom vyškrabeme vanilkovú dužinu. V kuchynskom robote s hákom najskôr zmiešame múku, mandle, cukor, soľ, studené maslo po kúskoch, žĺtok a vanilkovú dužinu, potom rukami rýchlo premiesime na hladké cesto. Z cesta vytvarujeme 2 valčeky, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Rúru predhrejte na 180°C horný/spodný ohrev (teplovzdušná rúra 160 stupňov, plynová stupeň 3).
2. Krok
Valček cesta vyberieme z chladničky a nakrájame na cca 35 plátkov. Z každého kúska cesta najskôr vytvarujte guľu, potom na pomúčenej pracovnej ploche valček dlhý asi 5 cm, konce vyšúľajte do úzka a zahnite do polmesiacov. Ukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Zvyšné cesto spracujeme rovnakým spôsobom.
3. Krok
Mesiačiky pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút, Nie do tmava.. Práškový cukor preosejeme a v hlbokom tanieri zmiešame s vanilkovým cukrom. Teplé mesiačiky jednotlivo obaľujte vo vanilkovom cukre. Pracujte opatrne, pretože sušienky sú veľmi drobivé a ľahko sa lámu. Vanilkové mesiačiky nechajte vychladnúť na mriežke.
TIP : Jemné a mastné cesto na sušienky – ako na vanilkové mesiačiky – by malo byť dobre vychladené.
Potom sa ľahko tvaruje a vianočné pečivo sa pri pečení nerozteká. Vytvarované rožky pred pečením krátko vložíme do chladničky.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
127 videní