Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pletenky

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Pletenky.png
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 5
  • Porcií: 5
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 15min
  • Hotové Za: 1:15 hod
reklama:

Suroviny

  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice oleja + na plech
  • 2 šálky (200 ml ) hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 15 g droždie
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
  • 1 lyžica mlieka na potretie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Pripravte všetky produkty. Čerstvé droždie je možné nahradiť suchým droždím. Aby mali hotové pletenky lesklú kôrku, je potrebné ich pred pečením potrieť vajíčkom alebo zmesou vajíčka a mlieka.

2. Krok

Mlieko mierne zahrejte (na 35-40 stupňov) a rozpustite v ňom droždie. Pridajte soľ a cukor. Premiešajte.

3. Krok

Nalejte rastlinný olej , po troškách pridávame múku a metličkou miešame, kým nie je cesto dostatočne husté. Keď hmota zhustne, dokončite miesenie na stole. Cesto sa musí dôkladne miesiť 8-10 minút.

4. Krok

Hotové cesto je celkom mäkké, ale dobre drží tvar a nelepí sa na stôl ani na ruky. Cesto dáme do misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 1 hodinu na teplom mieste. Za hodinu sa cesto takmer strojnásobilo.

5. Krok

Vykysnuté cesto rozdrobíme a rozdelíme na 10 častí (každá asi 60 g). Každú časť zrolujte do gule a položte pod fóliu.

6. Krok

Aby ste vytvorili pletenku, dva kusy cesta rozvaľkajte rukami na lanká dlhé približne 20-25 cm. Prepletajte lanká medzi sebou, upevnite ich na oboch koncoch. Výsledný vrkoč zatočte do slimáka. Jeden koniec schovajte do stredu a druhý ohnite a schovajte pod uzlík..

7. Krok

Zapletaný drdol je hotový. Rovnakým spôsobom vytvarujte zvyšné 4 žemle. Plech na pečenie vymastíme rastlinným olejom a žemle naň poukladáme v určitej vzdialenosti od seba. Nechajte kysnúť 25-30 minút. 15 minút pred koncom kysnutia zapneme rúru a necháme ju predhriať na 200°C .

8. Krok

Vykysnuté žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom, prípadne zmesou vajíčka a mlieka. Žemle pečieme pri teplote 200°C 15-18 minút, kým nebudú krásne zlatisté.

9. Krok

Chutné, vzdušné pletenky sú pripravené. Ochlaďte na mriežke alebo látkovej utierke, aby spodná časť žemlí nezvlhla..

reklama:

1.jpg2.jpg4.jpg

Priemerné hodnotenie receptu

(5 / 5)

1 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

411 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.