Šišky
- Kusov: 30
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 50 g cukru
- 250 ml mlieka
- 2 vanilkové cukre
- 25 g droždia
- citrónová*/pomarančová šťava
- štipka soli
- 3 vajcia
- 50 ml rozpusteného masla
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Preosiatu múku dáme do misky. Do stredu urobíme jamku a pridáme vajcia rozmiešané so soľou, cukor vopred zmiešaný s teplým mliekom (200 ml stačí zohriať na ohni, aby sa cukor rozpustil, pri pridávaní do múky musí byť max. teplota 37ºC). Do pohára dáme droždie, na ktoré dáme lyžičku cukru a necháme asi 10 minút naštartovať. Keď je naštartované, rozpustíme ho so zvyšným mliekom a prilejeme ku komponentom v miske.
2. Krok
Pridáme aj vanilkový cukor, citrónovú alebo pomarančovú kôru a všetky ingrediencie začneme ručne miesiť. Keď sa z neho stane homogénna hrudka, po troškách pridávame maslo a ručne miesime, kým sa cesto neodlepí od stien misy (cca 10 min). Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme koláč kysnúť asi 30 minút. alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Keď vykysne, pracovnú dosku vymastíme olejom, cesto posypeme múkou a vyvaľkáme tak, aby malo hrúbku 1 cm. Šišky vykrajujeme pohárom alebo vykrajovačom s priemerom 7-8 cm, potom ich preložíme na tácku a necháme kysnúť asi 30 minút. Keď zdvojnásobia svoj objem, smažte ich na rozpálenom oleji a potom ich nechajte na papierovej utierke, aby absorbovali prebytočný tuk. Pred podávaním ich obaľte v kryštálovom cukre, alebo ich posypte práškovým cukrom.
Tipy
1
Môžu byť naplnené vanilkovým krémom alebo džemom
2
Používajte veľmi čerstvé droždie
3
Namiesto masla je možné použiť slnečnicový olej
4
môžu sa aj obaliť v cukre zmiešanom so škoricou
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
94 videní