Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zladiť kuchynský drez s pracovnou plochou?

Kitchen,Sink,And,Faucet
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Sanitino

Každá kuchyňa je špecifická, rovnako ako jej majiteľ. Existujú však vyskúšané pravidlá a vychytávky, ktoré vám tu pobyt spríjemnia. Aké faktory zvážiť pri výbere kuchynského drezu?

Práca s priestorom

Hoci väčšina z nás sníva o veľkej kuchyni, priestor bytu ani domu nenafúkneme a jednoducho musíme pracovať s tým, čo máme k dispozícii. Dobrou správou je, že sa toho dá zvládnuť veľa aj s málom, stačí na to ísť múdro. Prvým pravidlom je, že na pohodlnú prácu v kuchyni potrebujeme aspoň 60 cm voľnej pracovnej plochy (hĺbka linky býva tiež 60 cm). Môže sa to zdať málo, ale pri malých bytoch až veľa. Voľnou plochou totiž myslíme skutočne voľnú plochu, kde nebude stáť ani rýchlovarná kanvica, ani toastovač, ani súprava nožov. Dobrou správou je, že ako pracovnú plochu môžeme využiť aj kuchynský drez.

Clean,Dishes,Drying,On,Rack,In,Modern,Kitchen
Foto: Sanitino

Na čo pamätať pri výbere kuchynského drezu

Prvým obmedzením, ktoré sa týka kuchynského drezu, je šírka skrinky, nad ktorou ho budete umiestňovať. To je limit, ktorý je potrebné rešpektovať z hľadiska vaničky drezu. Dobrou správou je, že napríklad plocha na odkvapkávanie sa tam už nezapočítava, tá už môže byť mimo skrinky. Dôležitá je hĺbka vaničky, ideálny je stredne hlboký kuchynský drez, teda aspoň 18–20 cm, práca v ňom bude výrazne pohodlnejšia. Nepodceňujte ani otázku sušenia riadu. Veľké plány, že umývačka všetko usuší a vy hneď všetko upracete, väčšinou nemajú dlhé trvanie. Pokiaľ je to len trochu možné, kúpte odkvapkávač (skladací, do skrinky nad drez, prípadne kuchynský drez s odkvapkávačom).

Aký povrch kuchynského drezu

Témou je aj aký materiál pre kuchynský drez vybrať. Nestarnúcou klasikou je kuchynský drez nerezový, ktorý poskytuje nielen vizuálne zaujímavý efekt, ale taktiež má vysokú odolnosť voči teplotám a chemikáliám. Nové sú materiály kompozitné, tzv. granitové drezy (prípadne pod názvom silgranit či fragranit). Tie sú veľmi odolné aj mechanicky a ich výhodou je samozrejme aj široký výber odtieňov. Navyše je ich údržba veľmi jednoduchá. Luxusnou verziou sú drezy keramické, ktoré sú však náchylnejšie na tvrdé nárazy. Dôležitým aspektom je aj povrchová úprava drezu. Moderné výrobky mávajú antibakteriálnu vrstvu, prípadne vrstvu, ktorá povrchy chráni pred usadzovaním vodných kvapiek a tvorbou vodného kameňa.

Black,Kitchen,Sink,And,Tap,Water,In,The,Kitchen.,The
Foto: Sanitino

Kuchynský drez a pracovná plocha

Veľkou otázkou je tiež, ako kuchynský drez inštalovať. Najčastejšie sa inštaluje na dosku, ale existujú aj verzie pod pracovnú dosku, prípadne do roviny s doskou. Vždy treba dbať na kvalitnú hydroizoláciu, aby nedochádzalo k poškodeniu dosky, prípadne sa netvorila pleseň. Už dávno tiež neplatí, že kuchynský drez je len „diera“ v linke. Moderné výrobky mávajú aj špeciálne držiaky, kam sa umiestňujú rôzne pojazdy, dosky, sitá, kryty… a vy máte možnosť pracovný priestor rozšíriť o ďalší kúsok. Súčasťou drezu je samozrejme drezová batéria, napríklad so spŕškou, vďaka čomu ľahko napustíte/umyjete aj rozmerné nádoby. Zaobstarať môžete aj zabudovaný dávkovač saponátu alebo mydla, prípadne diaľkové ovládanie odpadu (opäť vám ubudne starosť, kam veci umiestniť).

Prečo je téma drezu taká dôležitá?

Drez je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Ak máte možnosť umiestniť väčšiu nádobu drezu, urobte to, aj keď máte v pláne zaobstarať aj umývačku. V dreze sa totiž neumýva „len“ riad, ruky a potraviny. Je to priestor, kam zlievate horúcu vodu z varenia, pomáha pri rozmrazovaní potravín, na chvíľu sem obvykle odkladáte špinavý či horúci riad, napúšťate vodu do nádob, a hlavne tu musíte zvládnuť umyť aj také veci ako je plech na pečenie či veľké dosky… Je teda jasné, že bez kvalitného drezu pohodlie v kuchyni nedosiahnete…

Informačný servis

Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.