Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vytvorte si jedinečný sirup z rýmovníka: Prírodný zázrak pre vaše zdravie

Rýmovník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýmovník Foto: depositphotos.com
reklama:

Nachladnutie nás dokáže potrápiť nielen v zimných mesiacoch, ale počas celého roka. K tomu prispievajú aj nepredvídateľné jarné teploty, kedy sú rána chladné a cez deň sa oteplí. Alebo stačí, aby ste sa v lete spotili a následne sa rýchlo ochladili – a kašeľ, nádcha či bolesť hrdla sú tu okamžite. Jedným z prírodných riešení, ako tieto problémy zmierniť, je sirup z rýmovníka. Ak ste ho ešte neskúsili, teraz je ten správny čas.

Rýmovník – nenáročný liečiteľ priamo z prírody

Rýmovník je rastlina, ktorá si zaslúži miesto vo vašej domácnosti, a to nielen vďaka jej jednoduchému pestovaniu. Aromatické lístky tejto bylinky majú široké využitie – môžu sa použiť na prípravu čaju, sirupu, medu, maste či oleja. Ako napovedá jej názov, rýmovník dokáže účinne pomáhať pri problémoch s nádchou a nachladnutím. Okrem toho sa osvedčil aj pri liečbe ekzémov a na urýchlenie hojenia menších rán.

Príprava sirupu z rýmovníka – teplý alebo studený spôsob?

Medzi najobľúbenejšie produkty z rýmovníka patrí sirup, ktorý môžete pripraviť dvoma spôsobmi – teplou alebo studenou cestou. Postup je veľmi jednoduchý a nenáročný. Na prípravu 1 litra sirupu budete potrebovať približne 45 lístkov rýmovníka, 2 citróny a ¾ kg cukru. Kyselinu citrónovú môžete použiť namiesto citrónov, čo navyše prispeje k dlhšej trvanlivosti sirupu.

Najskôr lístky dôkladne opláchnite a nasekajte, aby sa uvoľnila ich šťava. Potom pridajte nakrájané a odpeckované citróny a zalejte horúcou vodou. Zmes nechajte lúhovať približne 24 hodín. Na druhý deň preceďte šťavu a zahrievajte ju spolu s cukrom, až kým nezíska sirupovú konzistenciu. Hotový sirup nalejte do pripravených sklených nádob a pevne uzavrite.

Podobným spôsobom si môžete pripraviť aj sirup z bazy, ktorý je vhodný na letné osvieženie, prípadne ako náhrada medu do čaju. Sirup z rýmovníka je ideálny aj pri nachladnutí – stačí užívať jednu polievkovú lyžicu dvakrát denne.

Studená príprava sirupu: pre tých, čo majú čas

Ak preferujete studenú prípravu, počítajte s tým, že tento proces je časovo náročnejší a výsledný produkt je citlivejší na plesne. Potrebovať budete približne 50 lístkov rýmovníka a ½ kg cukru. Lístky nasekajte a vrstvite do dobre uzatvárateľného zaváracieho pohára. Striedajte vrstvu lístkov s vrstvou cukru, až kým nevyčerpáte všetky suroviny alebo nevyplníte celý pohár. Posledná vrstva by mala byť vždy cukrová, aby zabezpečila konzerváciu. Pre lepšiu chuť môžete medzi vrstvy pridať aj limetku alebo citrón.

Pohár uložte na slnečné teplé miesto a nechajte lúhovať 2 až 3 týždne. Počas tejto doby pohár občas jemne stlačte, aby sa obsah premenil na kašovitú hmotu, ktorá sa postupne zmení na tekutý sirup. Po rozpustení cukru sceďte zmes a sirup uchovávajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.

Tento spôsob prípravy je síce dlhší a vyžaduje si viac trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Ak však potrebujete sirup rýchlo, určite uprednostnite variant s horúcou vodou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.