- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- placky
- Zemiakové placky ako od babičky
Zemiakové placky ako od babičky
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 35min
Kto by nemal rád zemiakové placky, najmä tie od babičky? Aj keď nikto presne nevie, čo robí ich chuť tak výnimočnú, je jasné, že babičkine zemiakové placky sú jednoducho najlepšie. Pomery ingrediencií totiž babička vždy odhadovala podľa vlastného uváženia.
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica majoránky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 2 vrchovaté lyžice masti
- 1/2 lyžičky mletej rasce
Postup prípravy
1. Krok
Príprava zemiakov: Olúpané zemiaky postrúhajte. Môžete ich nastrúhať najemno pre jemnejšiu štruktúru, nahrubo pre chrumkavejší variant, alebo skombinovať obe možnosti. Niektoré recepty odporúčajú spariť zemiaky horúcim mliekom, aby nezhnedli. Ak máte zemiaky veľmi šťavnaté, zlejte prebytočnú tekutinu.
2. Krok
Cesnak: Cesnak môžete nastrúhať na jemnom strúhadle spolu so zemiakmi, čím ušetríte riad, alebo ho pridať prelisovaný.
3. Krok
Vajcia a múka: Vložte dve až tri vajcia. Potom vmiešajte hladkú múku, kým nevznikne husté cesto. My sme použili asi 100 gramov, ale môžete pridať viac múky, čo spôsobí, že zemiakové placky budú menej chrumkavé, ale lepšie sa spoja. Zahustenie môžete tiež vykonať strúhankou alebo polohrubou múkou.
4. Krok
Dochutenie: Do cesta pridajte dostatok soli, zemiaky si ju žiadajú, pokojne lyžičku. Majorán je zásadný, teda asi lyžice. Čo sa týka rasce, názory sa rôznia – niektorí ho majú radi, iní ho vynechávajú. My sme zvolili pol lyžičky.
5. Krok
Vyprážanie: Na veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo tuku. Tradične sa používa masť, ale tiež môžete zemiakové placky smažiť na oleji.
6. Krok
Tvarovanie a vyprážanie: Z cesta formujte placky silné asi pol centimetra a smažte ich pomaly z oboch strán dozlatista. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a podávajte.
Aj keď zemiakové placky nie sú považované za luxusný pokrm, ich chuť dokáže s prehľadom konkurovať mnohým sofistikovaným špecialitám.
Do cesta môžete pridať škvarky, údené mäso či bôčik, alebo aj ďalšiu zeleninu. V Novom Bore sú populárne placky s jemne nastrúhaným karfiolom a kapustou, ktoré pokrm odľahčia a dodajú mu zaujímavú chuť. Určite tiež vyskúšajte zdravší variant – namiesto vyprážania nalejte klasické zemiakové cesto do tukom vymasteného pekáča a položte mesiačiky olúpaných jabĺk. Pečte dozlatista a užite si chrumkavé okraje!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16 videní