Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prerastené cukety: Ako ich správne uskladniť alebo z nich pripraviť chutnú nátierku

Cuketová nátierka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cuketová nátierka Foto: depositphotos.com
reklama:

Veľké cukety majú, oproti mladším, dlhšiu trvanlivosť. Po ich zbere ich môžete uložiť a vydržia vám dlho, no ich šupka sa časom stáva tvrdšou, čo môže sťažiť ich prípravu na konzumáciu. Preto je často lepšie ich spracovať skôr, napríklad vo forme lahodnej cuketovej nátierky.

Je pravda, že väčšie cukety sa môžu skladovať dlhší čas, ale čím dlhšie čakáte, tým ťažšie ich bude lúpať. Aj keď sa dajú uchovať aj cez zimu, lúpanie tvrdej šupky môže byť neskôr poriadnou výzvou.

Ako skladovať prerastené cukety?

  • Udržujte ich v chladnejších miestnostiach: Najlepšie je uložiť cukety na chladnejšie miesto, ako je chodba, spálňa alebo chladná kuchyňa, kde nie sú blízko tepla.
  • Vyhnite sa pivnici: Pri skladovaní v príliš chladných miestach, ako je pivnica, môžu cukety rýchlo začať hniť. Potrebujú teplotu vyššiu ako 16 °C.
  • Dôležitá je aj cirkulácia vzduchu: Cukety ukladajte tak, aby medzi nimi prúdil vzduch. Vyhnite sa vlhkosti, ktorá im škodí, takže ich dajte napríklad na police s medzerami medzi jednotlivými kusmi.

Ak ste sa rozhodli cukety radšej spracovať skôr než skladovať, skúste túto chutnú nátierku.

Recept na pikantnú cuketovú nátierku

Tento recept vám pomôže zužitkovať prerastené cukety a pripraviť z nich chutnú nátierku vhodnú na hrianky alebo ďalšie jedlá.

Ingrediencie:

  • 500 g cukety
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 5 paradajok
  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
  • 1–2 lyžice sladkej chilli omáčky
  • 50 g syra Niva
  • 3 lyžice oleja
  • Soľ, korenie, provensálske bylinky, oregano, chilli paprička

Postup:

  1. Najprv sparte paradajky a olúpte ich. Cuketu ošúpte a odstráňte semienkovú časť. Všetku zeleninu nakrájajte na malé kúsky.
  2. Na rozpálenom oleji osmažte cibuľu do sklovita, potom pridajte zvyšnú zeleninu a nechajte ju dusiť, kým nezmäkne, čo trvá asi 8–10 minút.
  3. Keď je zelenina mäkká, pridajte paradajkový pretlak alebo kečup a tiež chilli omáčku.
  4. Na konci varenia pridajte syr Niva a nechajte ho rozpustiť. Ak však plánujete nátierku zavariť, Nivu vynechajte.
  5. Dochutíme bylinkami, korením a soľou podľa vlastnej chuti.

Táto nátierka je vynikajúca na hriankach, ktoré si môžete pripraviť na sucho v grile alebo panvici a potrieť cesnakom.

Ďalšie možnosti využitia cuketovej nátierky

Cuketovú nátierku môžete využiť aj inak ako len na hrianky. Skvele sa hodí do gulášov, ako prísada pod mäso, na zapekanie alebo ako základ na pizzu.

Ako sterilizovať nátierku na zimu

Ak sa rozhodnete nátierku uchovať na dlhšie obdobie, môžete ju zavariť. Stačí ju vložiť do čistých pohárov a sterilizovať podľa bežného postupu v hrnci.

Ďalšie tipy na spracovanie prerastených cukiet

Máte ešte viac cukiet? Zvážte pripraviť cuketové fašírky alebo cuketové kyslé zelí, ktoré tiež môžete zavariť a mať pripravené na zimu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.