Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Expresný spôsob, ako oddeliť žĺtok od bielka. Nový trend ovládol internet

ako oddeliť žĺtok od bielka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
ako oddeliť žĺtok od bielka Foto: depositphotos.com
reklama:

Pri pečení sa často stretávame s potrebou oddeliť žĺtok od bielka, napríklad pri príprave vyšľahaného snehu z bielkov.

Tradičné prelievanie

Najznámejšou metódou je rozbitie vajíčka a prelievanie žĺtka medzi dvoma polovičkami škrupiny. Ak túto techniku zopakujete niekoľkokrát, žĺtok by mal ostať v jednej polovičke a bielok v miske pod škrupinou.

Táto metóda však nie je vždy spoľahlivá. Rozbiť škrupinu presne v strede môže byť náročné, čo vedie k tomu, že jedna polovica škrupiny je oveľa väčšia ako druhá. Navyše, prelievanie môže žĺtok ľahko poškodiť o ostré hrany, čo spôsobí zmiešanie s bielkom, čo je nežiadúce, ak potrebujete čistý bielok na vyšľahanie snehu.

Našťastie existujú modernejšie a efektívnejšie metódy, ktoré sú oveľa jednoduchšie.

Použitie lievika alebo plastovej fľaše

V každej kuchyni sa nájde lievik – šikovná pomôcka s kužeľovitým tvarom. Stačí rozbiť vajíčko do lievika a jemne ho zakrúžiť. Bielok pretečie dolu cez otvor a žĺtok zostane vo vnútri lievika. Rýchly a praktický spôsob.

Ďalšou skvelou technikou je využitie obyčajnej PET fľaše. Po rozbití vajíčka do misky stlačte prázdnu fľašu, priložte jej hrdlo k žĺtku a uvoľnite tlak. Žĺtok sa nasaje do fľaše a bielok zostane v miske. Ak chcete žĺtok znovu vybrať, stačí fľašu opäť stlačiť. Týmto spôsobom môžete rýchlo a ľahko oddeliť aj viacero žĺtkov za sebou.

Využite dierkovanú naberačku

Ďalší spôsob, ako oddeliť bielok od žĺtka, je použitím dierkovanej naberačky alebo lyžice, ktorá má dostatočne veľké otvory. Keď do nej rozbijete vajíčko, bielok ľahko pretečie a žĺtok zostane zachytený na lyžici.

Originálny spôsob – vyfúknite žĺtok

Ak hľadáte niečo netradičné, môžete vyskúšať metódu s ihlou. Na oboch koncoch vajíčka urobte malé dierky a pomaly ho otočte tak, aby bielok začal vytekať. Môžete si pomôcť fúkaním do jednej z dierok, čo celý proces urýchli. Tento spôsob je zábavný, hoci trochu zdĺhavejší.

Každú z týchto metód si môžete pozrieť na inštruktážnych videách, ktoré sa stali veľkým hitom na internete!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.