- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelý trik s vidličkou na zemiaky: Ošúpete ich extrémne rýchlo
Skvelý trik s vidličkou na zemiaky: Ošúpete ich extrémne rýchlo
Zemiakový šalát, zemiakové placky alebo zemiakové knedle. To sú len niektoré z jedál, na ktoré potrebujeme varené zemiaky.
Uvariť zemiaky je jednoduché, ale ošúpať ich už môže byť poriadna výzva. Niekedy sa šupka odlepí hladko, inokedy ju musíme odtrhávať kúsok po kúsku. Je to nielen zdĺhavé, ale aj otravné, a často zbytočne strácame čas.
O niečo lepšie sa šúpu zemiaky hneď po vytiahnutí z horúcej vody, no riziko popálenia tiež nie je lákavé. Okrem toho sa šupky lepia na nôž, na prsty a niekedy aj späť na už ošúpaný zemiak. Ako si uľahčiť prácu
Našťastie, šikovní ľudia vždy prichádzajú s riešeniami aj na tieto drobné problémy. Existuje jeden jednoduchý trik, ktorý vám pomôže ošúpať zemiaky rýchlejšie a bez zbytočnej námahy. Stačí, ak zemiakom pred varením narušíte šupku.
Každý zemiak ešte surový po obvode jemne narežte nožom. Snažte sa vytvoriť uzavretý krúžok, pričom rezať nemusíte hlboko, stačí len šupku. Takto pripravené zemiaky potom dajte do vody a varte ich až do mäkka.
Keď sú zemiaky uvarené, preložte ich do misy s ľadovou vodou. Môžete pridať aj pár kociek ľadu a nechajte ich vychladnúť. Potom už stačí len zemiaky chytiť medzi prsty a šupka sa ľahko stiahne.
Pomôže aj vidlička
Ak sa vám nechce rezať prstence, postačí aj vidlička. Stačí ňou surové zemiaky poprepichovať. Voda sa tak dostane pod šupku a naruší jej priľnavosť k zemiaku, čím sa ich lúpanie stane oveľa jednoduchším.
Zabudnite na nože, popálené a ulepené prsty či stratu času. Za pár minút zvládnete olúpať misku zemiakov. Tento spôsob je dokonca rýchlejší a jednoduchší ako škrabanie surových zemiakov. Navyše, varením zemiakov v šupke si zachovávate cenné vitamíny a minerály, ktoré by sa inak vylúhovali do vody.
Pri nových zemiakoch s tenkou šupkou môžete naďalej použiť nôž alebo drôtenku na ich jednoduché oškrabanie.
Ako jednoducho ošúpať zemiaky, si môžete pozrieť aj vo videu: