Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Po päťdesiatke sa týmto potravinám vyhýbajte. Zvlášť pre ženy môžu byť problémom

Žena je rezne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žena je rezne Foto: shutterstock.com
reklama:

Nikdy nie je neskoro zamerať sa na zdravé stravovanie. Ak premýšľate nad zmenou stravy, nezabúdajte, že v závislosti od vášho veku by ste mali prispôsobiť aj výber potravín. Stravovacie návyky tridsaťročného aktívneho muža a ženy, ktorá prechádza menopauzou, sa budú výrazne líšiť.

Menopauza a úprava stravy

V období menopauzy dochádza v tele k významným hormonálnym zmenám, ktoré môžu ovplyvniť vašu hmotnosť. Priberanie je často pripisované práve týmto hormonálnym výkyvom. Okrem toho ženy môžu počas rôznych fáz menštruačného cyklu, ako je obdobie pred menštruáciou alebo ovulácia, pociťovať zvýšenú chuť na jedlo, najmä na sladkosti. Po skončení menopauzy býva nárast hmotnosti často najvýraznejší a sprevádzajú ho aj ďalšie zdravotné problémy.

Ako by mal vyzerať jedálniček po päťdesiatke

Pre ženy po päťdesiatke je kľúčové staviť na vyváženú a kvalitnú stravu, ktorá obsahuje minimálne množstvo cukru. Potraviny z bielej múky, polotovary a údeniny by sa mali obmedziť na minimum. Do jedálnička zaraďte viac bielkovín, mliečne výrobky kvôli dopĺňaniu vápnika, zdravé tuky a potraviny bohaté na antioxidanty.

Strukoviny by mali byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, ideálne aspoň trikrát týždenne. Môžete ich pridať do polievok, šalátov alebo ako prílohu. Na raňajky sa odporúča zaradiť potraviny bohaté na bielkoviny – skúste vajcia pripravené rôznymi spôsobmi alebo proteínové nápoje.

Pri každom jedle nezabudnite na zeleninu. Jednoduchým pravidlom je, že porcia zeleniny na tanieri by mala byť taká veľká, ako je vaša roztvorená ruka.

Potraviny, ktoré by ste mali po päťdesiatke obmedziť

S pribúdajúcim vekom je dôležité vyhnúť sa niektorým jedlám, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie a hmotnosť. Po päťdesiatke sa ženám odporúča úplne vylúčiť jedlá z rýchleho občerstvenia, vyprážané pokrmy a potraviny s vysokým obsahom cukru. Sladené nápoje predstavujú veľký problém a mali by byť nahradené čistou vodou. Ak máte radi džúsy, nezabudnite ich riediť vodou. Údeniny, ktoré nie sú kvalitné, by ste mali takisto obmedziť, a ak už niečo z tohto druhu konzumujete, vyberajte len kvalitnú šunku.

Z mliečnych výrobkov sa vyhýbajte tým, ktoré sú sladené alebo označené ako „light“. Obmedzte červené mäso a uprednostnite ryby, morské plody alebo hydinové mäso.

Takto upravená strava vám pomôže nielen udržať si zdravú hmotnosť, ale aj predísť mnohým zdravotným problémom, ktoré s pribúdajúcim vekom môžu prísť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.