- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- hokkaido
- Výborné tekvicové lasagne
Výborné tekvicové lasagne
- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Tento jesenný čas si nedokážeme predstaviť bez tekvice. Jej najrôznejšie podoby sa objavujú v dekoráciách, ale predovšetkým obohacuje náš jedálniček. Využitie tejto tekvicovej plodiny je naozaj rozmanité, a to obzvlášť v kuchyni, kde ju možno uplatniť v slaných aj sladkých receptoch.
Za pozornosť rozhodne stojí. Prospieva nášmu zdraviu- podporuje imunitu a prispieva k zdravej pokožke, zraku a srdcu. Dužina je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a antioxidanty, obsahuje až 94% vody a minimum kalórií. Tekvica je tiež zdrojom vitamínu E, železa a kyseliny listovej. Antioxidanty, napríklad alfa-karotén, beta-karotén a beta-kryptoxantín, dokážu neutralizovať voľné radikály a zabrániť tak poškodzovaniu buniek, čo napomáha k ochrane organizmu pred chronickými ochoreniami. Aj semienka obsahujú rad prospešných látok, ktoré skvele chutia opražené.
Suroviny
- 1/2 šálky masla
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 čajová lyžička jablčného octa
- 1 čajová lyžička sušenej šalvie
- Približne 400 g tekvicového pyré
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 1 čajová lyžička nastrúhaného muškátového orieška
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 veľké vajce, rozšľahané
- 1 balenie ricotty
- 3 šálky Fontiny, rozdrobené
- 3 šálky strúhanej mozzarelly
- Sprej na pečenie
- 500 g plátov lasagní bez varenia
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejte rúru na 190 °C. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a pridajte jemne nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich za občasného miešania, kým nezmäknú a nezačnú voňať, približne 7 minút.
2. Krok
Pridajte jablčný ocot a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Následne vmiešajte šalviu, tekvicové pyré, javorový sirup a muškátový oriešok. Dochutíme soľou a čiernym korením a varte, kým sa všetko poriadne nezohreje.
3. Krok
V strednej miske dôkladne zmiešajte vajce, ricottu, 2 šálky Fontiny a 2 šálky mozzarelly. Potom vymažte zapekaciu misku sprejom na pečenie.
4. Krok
Na dno pripraveného plechu rozotrite tenkú vrstvu tekvicovej zmesi a položte na ňu asi štvrtinu plátov lasagní. Na tieto pláty naneste tretinu syrovej zmesi, potom tretinu zvyšnej tekvicovej zmesi, a opäť vrstvu plátov lasagní a ďalšiu porciu syra. Tento proces zopakujte ešte raz, potom zavŕšite zvyšnou tekvicovou zmesou a plátmi lasagní, ktoré posypte zvyšným syrom.
5. Krok
Prikryte misku alobalom a pečte 35 minút. Potom odstráňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ďalej, kým syr na povrchu nebude zlatohnedý a bublať, čo zvyčajne trvá ďalších 20 minút.
6. Krok
Po dopečení nechajte lasagne 5 minút odpočívať, aby syr stuhol, a podávajte.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
50 videní