- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Fantastické vianočné pečivo bez múky a cukru: Chutnejšie ako tradičné a žiadne zbytočné kilá
Fantastické vianočné pečivo bez múky a cukru: Chutnejšie ako tradičné a žiadne zbytočné kilá
Vianoce bez sladkých dobrôt sú nepredstaviteľné. Rok čo rok sa v našich kuchyniach objavujú obľúbené vanilkové rožky, linecké koláčiky či medvedie labky. Ak však chcete tento rok experimentovať a priniesť niečo nové, skúste zdravšie verzie, ktoré si zamiluje každý.
Skúste alternatívne múky: mandľovú, ryžovú či kukuričnú
Ak nahradíte klasickú pšeničnú múku mandľovou, ryžovou alebo kukuričnou, výsledkom bude nielen zdravšie, ale aj bezlepkové vianočné pečivo. To ocení každý, kto sa musí vyhýbať lepku, a vy sa vyhnete starostiam s jeho trávením.
Zelené vianočné sušienky s matcha práškom z ryžovej múky
Matcha nie je len obľúbeným čajom, ale aj skvelým doplnkom v pečení. Dodáva sušienkam jemne sladkastú chuť a zaujímavý vzhľad v zelenej farbe. Tieto sušienky vďaka matcha prášku nebudú potrebovať žiadne zdobenie a predsa ohúria.
Zmiešajte 280 g ryžovej múky so 4 lyžičkami matcha, 1 lyžičkou prášku do pečiva a štipkou soli. Do tejto zmesi pridajte 80 g javorového sirupu, 100 g kokosového oleja a 1 vajce. Vymiešajte hladké cesto.
Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra, vykrajujte z neho rôzne tvary a dajte piecť na 180 °C asi 10 minút. Po upečení môžete sušienky posypať trochou matcha prášku alebo potrieť roztopenou čokoládou.
Čokoládové sušienky s mandľami
Potrebujete len štyri suroviny: 90 g mandľovej múky, 40 g kakaa, 3-4 lyžice xylitolu a 1 lyžičku prášku do pečiva. Okrem toho pridajte štipku soli a 1/4 šálky vody.
Všetko dôkladne zmiešajte a vytvorte cesto. Pomocou lyžičky tvarujte malé kôpky a ukladajte ich na plech s papierom na pečenie. Pečte v rúre pri teplote 180 °C asi 12-14 minút, kým sušienky nezačnú praskať.
Pred pečením môžete do stredu sušienky vytvoriť jamku a pridať do nej trošku džemu alebo jednu mandľu. Ak chcete experimentovať, môžete vodu nahradiť silnou kávou alebo likérom.
Citrónovo-mandľové guľôčky
Do misky nasypte 220 g mandľovej múky, 80 g sladidla, 1/4 lyžičky jedlej sódy, pridajte 1 lyžičku citrónovej kôry a 2 lyžice citrónovej šťavy. Nakoniec primiešajte sneh z dvoch bielkov a vytvorte cesto. Z neho tvarujte malé guľôčky, ktoré môžete obaliť v kokose, nasekaných orechoch alebo kakae. Ak vás kalórie netrápia, vyskúšajte aj práškový alebo vanilkový cukor. Guľôčky pečte na 160 °C približne 15 minút.
Mramorové koláčiky z kukuričnej múky
Na hladké cesto zmiešajte 65 g masla, 35 g xylitolu, 60 g kukuričnej múky, 40 g kukuričného škrobu a 30 g ryžovej múky.
Tretinu cesta zafarbite kakaom a jemne premiešajte s bledou časťou cesta, aby ste vytvorili mramorový efekt. Cesto rozdeľte na dve časti, vytvorte z nich valčeky, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny. Potom valčeky nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky a pečte ich na 160 °C asi 10 minút.
Tieto zdravšie verzie vianočného pečiva sú dôkazom, že môžete vychutnať sviatočné chute a zároveň urobiť niečo prospešné pre svoje telo.