Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fazuľa bez nadúvania: Tajomstvo mäkkej a chutnej prípravy od majstrov kuchyne

fazuľa v hrnci
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
fazuľa v hrnci Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Fazuľa je skvelou a výživnou potravinou, ale mnohí sa jej vyhýbajú kvôli nadúvaniu, ktoré môže spôsobiť. Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako sa tohto problému zbaviť. So správnymi technikami dokážete fazuľu pripraviť tak, aby bola nielen lahodne mäkká, ale aj bez nepríjemných následkov pre vaše trávenie.

Fazuľa je bohatá na bielkoviny, vlákninu a dôležité minerály, vďaka čomu je prospešná pre zdravie a energiu. Na rozdiel od iných potravín neobsahuje cholesterol a tuky. Ak sa naučíte, ako ju správne pripraviť, môžete si ju bez obáv zaradiť do jedálnička a vychutnať si jej lahodnú chuť.

Ako na fazuľu bez nadúvania

Aby ste minimalizovali riziko nadúvania, je dôležité začať s prípravou už pred varením. Najlepšou cestou, ako získať jemnú a ľahko stráviteľnú fazuľu, je jej namáčanie. Namočte fazuľu do vody na aspoň 8 hodín, ideálne cez noc. Použite dostatok vody, pretože fazuľa ju absorbuje, a ak je to možné, niekoľkokrát vodu vymieňajte. Týmto spôsobom sa odstránia látky, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Varenie bez soli? Prečo je to dôležité

Po namočení fazuľu dôkladne opláchnite a prelejte čistou vodou na varenie. Dajte ju variť na miernom ohni a sledujte, či sa na povrchu nevytvára pena, ktorú je potrebné odstrániť. Soli sa počas varenia vyhnite – jej pridanie by spôsobilo, že fazuľa ostane tvrdá a nezmäkne ani po dlhšom čase. Soľ teda pridávajte až po dovarení.

Bylinky a koreniny pre lepšie trávenie

Ak chcete fazuľu ešte lepšie ochutiť a zároveň pomôcť tráveniu, vyskúšajte pridať rôzne bylinky či koreniny. Napríklad bobkový list, rasca, majoránka alebo tymián pomáhajú znížiť nadúvanie a dodajú jedlu skvelú chuť. Stačí ich pridať hneď na začiatku varenia, aby mali dostatok času uvoľniť svoje arómy.

Skráťte čas varenia pomocou tlakového hrnca

Ak chcete mať fazuľu pripravenú rýchlo a efektívne, tlakový hrniec je vaším najlepším priateľom. Vďaka vysokému tlaku a teplote fazuľa zmäkne oveľa rýchlejšie. Namočenú a opláchnutú fazuľu vložte do tlakového hrnca, pridajte čerstvú vodu a koreniny podľa chuti. Varte podľa pokynov výrobcu (zvyčajne 20 až 30 minút). Po ukončení varenia nechajte tlak prirodzene klesnúť a potom hrniec otvorte – fazuľa bude jemná a plná chuti.

Ako využiť uvarenú fazuľu v kuchyni

Uvarená fazuľa je všestrannou zložkou, ktorá sa dá použiť v množstve jedál. Či už ju pridáte do polievok, šalátov alebo gulášov, jej chuť obohatí každé jedlo. Je skvelá aj ako základ do vegánskych burgerov, tortíl či burritos. Ak máte radi ľahké a zdravé jedlá, fazuľa vám poskytne množstvo možností na kreatívne kulinárske výtvory.

Týmto spôsobom si môžete vychutnať fazuľu plnú chuti bez obáv z nadúvania a užiť si jej výživové benefity naplno.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.