Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Moravský jablkový štrúdľ: Tradičný recept bez zavinovania

Moravský jablkový štrúdľ
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Moravský jablkový štrúdľ Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektorí ľudia obľubujú štrúdľ klasicky zavinutý, aby vytváral krásny „šnečkový“ vzor pri reze. Štrúdľ je tradičný dezert, ktorý môžete plniť rôznymi ingredienciami, najčastejšie však nastrúhanými jablkami so škoricou a orechmi. Na niektorých miestach na Morave sa však pripravuje špeciálny štrúdľ, ktorý nie je zavinutý a je z orechového cesta.

Orechové cesto a iný prístup

Základom moravského štrúdľa je orechové cesto a tiež sa líši spôsobom prípravy. Náplň je síce podobná klasickým receptom, ale samotná príprava cesta je odlišná. Kým sa pustíme do podrobného receptu, môžete sa inšpirovať aj iným receptom, kde hlavnú úlohu hrajú jablká, ale namiesto cesta je tu piškótový základ a krém z tvarohu a smotany. Môžete sa pozrieť na inštruktážne video na YouTube z kanálu Český rozhlas:

Moravský štrúdľ bez zavinovania

Na prípravu tohto jedinečného dezertu budete potrebovať približne pol kila na tenké plátky nastrúhaných jabĺk, tri lyžice cukru, balíček vanilkového cukru, lyžičku škorice a hrsť nasekaných orechov. Jablká zmiešajte s cukrom a škoricou, orechy nechajte bokom. Ak máte radi hrozienka, môžete ich pridať do jablkovej zmesi, no nie je to nevyhnutné.

Orechové cesto – krehké a chutné

Orechové cesto má výbornú chuť, ale je drobivejšie a menej pružné. Preto sa s ním ťažšie pracuje, najmä pri zavinovaní. Na Morave preto našli iný spôsob prípravy, ktorý spočíva v tom, že sa cesto vôbec nezavinuje. Pred samotným použitím je dobré nechať cesto aspoň pol hodiny odpočívať, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Recept na orechové cesto

Na cesto budete potrebovať 300 g hladkej múky, 150 g zmäknutého masla, 2 žĺtky, 150 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, balíček prášku do pečiva a lyžičku citrónovej kôry. Všetky suroviny dôkladne premiešajte a rukami vypracujte hladké, nelepivé cesto. Ako už bolo spomenuté, tento štrúdľ sa nezavinuje. Cesto si rozdeľte na dve časti a každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu.

Pečenie do zlatista

Na plech vystlaný papierom na pečenie položte jednu časť cesta, rovnomerne naň rozložte jablká a posypte orechmi. Následne jablkovú vrstvu prikryte druhou časťou cesta. Na okrajoch cesto jemne pritlačte, aby sa pláty spojili, a povrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 30 minút, alebo pokiaľ nebude povrch cesta pekne zlatistý.

Tento moravský štrúdľ je jednoduchý na prípravu a výsledkom je skvelý dezert, ktorý chutí rovnako dobre, ako vyzerá.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.