- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- omáčky
- Katalánska omáčka romesco a kuracie špízy
Katalánska omáčka romesco a kuracie špízy
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Omáčka romesco, pochádzajúca z Katalánska, je lahodným spojením grilovaných paprík a mandlí. Je ideálna na podávanie s rybami a morskými plodmi, no skvele sa hodí aj k pečenému kuraciemu mäsu, zemiakom alebo ako chutná nátierka na chlieb či alternatíva ako pesto na cestoviny.
Suroviny
- Ingrediencie na omáčku romesco:
- 2 červené papriky
- 1 hrsť mandlí
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica červeného vínneho octa
- 1/2 lyžičky údenej papriky
- 1/2 lyžičky soli
- Štipka chilli
- Štipka čierneho korenia
- 100 ml olivového oleja
- Ingrediencie na kuracie špízy:
- 6 kusov kuracích stehien
- 2 lyžičky grilovacieho korenia
- 6 lyžíc oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 150 ml kuracieho vývaru
Postup prípravy
1. Krok
Príprava paprík: Predhrejte rúru na 230 °C. Papriky prekrojte na polovicu a odstráňte semená. Potrite ich olejom a položte na plech rezom nadol. Pečte ich 15 až 20 minút, kým koža nezhustne a nečernie. Upečené papriky vložte do sklenenej nádoby, zakryte potravinovou fóliou a nechajte ich asi 15 minút zapariť, čo uľahčí ich olúpanie.
2. Krok
Príprava omáčky: Olúpané papriky presuňte do mixéra. Pridajte mandle, cesnak, ocot, údenú papriku, chilli, soľ a korenie. Krátko mixujte, potom pridajte olivový olej a znova mixujte dohladka, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Tip: Omáčka by mala mať hrubšiu textúru, preto ju nemixujte príliš dlho. Mandle môžete pred mixovaním opražiť na panvici pre zvýraznenie chuti.
3. Krok
Kuracie stehenné mäso nakrájajte na kocky približne 2 × 2 cm. Vložte ich do misy, pridajte soľ, grilovacie korenie a 2 lyžice oleja. Dôkladne premiešajte a nechajte marinovať aspoň hodinu. Následne napichajte kúsky mäsa na špízové ihly.
4. Krok
Na veľkej panvici zahrejte zvyšný olej na strednej teplote. Špízy opekajte zo všetkých strán, kým nie sú zlatisté a chrumkavé, čo by malo trvať asi 10 minút. Skontrolujte, či je mäso prepečené aj vo vnútri.
5. Krok
Ak máte obavy, že kuracie mäso nebude dobre prepečené, môžete podlievať špízy vývarom a panvicu zakryť, aby mohla unikať para. Takto ich ešte 10 minút dusíme pod pokrievkou, čím zabezpečíte, že zostanú šťavnaté a prepečené.
Na tanier pridajte kúsok citrónu alebo limetky, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď servírujte s omáčkou romesco a čerstvým chlebom.
Tento recept je výbornou voľbou pre tých, ktorí milujú jedlá plné chutí a aróm!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
20 videní