Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť zemiakové placky bez toho, aby ste ich pokazili

zemiakové babky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
zemiakové babky Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiakové placky sú ideálnym pokrmom, keď potrebujete lacné a sýte jedlo. Viete však, aká prísada im môže pokaziť chuť? A akým omylom sa vyhýbať, aby boli dokonale chutné?

Zemiakové placky: Oblúbené nielen na Slovensku

Aj keď si možno myslíte, že zemiakové placky sú výlučne slovenským jedlom, opak je pravdou! Táto zemiaková pochúťka sa pripravuje v rôznych krajinách Európy. Na Slovensku ich poznáme ako haruľa, v Nemecku ich volajú „Kartoffelpuffer“ a často ich servírujú naslano aj nasladko.

Poľsko sa na zemiakové placky pozerá úplne inak – tam ich podávajú na sladko, s cukrom a smotanou. Ich tradičný názov je „placek ziemniaczany“ a určite ich nájdete aj v Maďarsku či Bielorusku.

Pozrite si video s rôznymi verziami zemiakových placiek na YouTube:

Zelenina ako tajomstvo šťavnatých placiek

Hoci sú verzie zemiakových placiek vo svete rôzne, u nás dominuje slaná varianta. Mnohé gazdinky sa snažia cesto odľahčiť a pridávajú rôznu zeleninu, napríklad cuketu. „Ja však preferujem mrkvu,“ hovorí Radka zo Slovenska. Mrkva pridá plackám nielen šťavnatosť, ale aj peknú farbu a jemnejšiu chuť. Ak máte radi experimenty, skúste pridať aj strúhaný zeler, ktorý do placiek dodá jemne aromatický nádych.

Vyberte si správne zemiaky

Kľúčom k dokonalej chuti je aj výber správneho druhu zemiakov. Na zemiakové placky sa odporúčajú tie s vyšším obsahom škrobu, ako sú odrody Laura, Agria či Longinus. Tieto zemiaky zabezpečia, že cesto bude dobre držať pokope. Aby ste predišli tomu, že zemiaky pustia príliš veľa vody do cesta, je vhodné ich po nastrúhaní jemne vyžmýkať.

Pozor na kmín – môže zničiť chuť

Aj keď sa do mnohých tradičných slovenských jedál pridáva kmín, do zemiakových placiek ho radšej vynechajte. Kmín sa totiž pri vyprážaní môže spáliť a výsledná chuť bude nepríjemne horká. Namiesto toho siahnite po čerstvých bylinkách ako tymián alebo saturejka, ktoré dodajú plackám sviežu a príjemnú vôňu.

Záver: Stačí sa vyhnúť chybám a placky budú dokonalé

Ak chcete, aby vaše zemiakové placky boli chutné a bez horkých prekvapení, pamätajte na správny výber zemiakov, šetrné použitie zeleniny a vynechanie kmínu. Takto si zabezpečíte, že každá placka bude dokonalá – krehká, chutná a plná jemných chutí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.