- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Krupicové halušky sypané perníkom
Krupicové halušky sypané perníkom
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 5min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 0min
Jednoduché krupicové ňoky boli obľúbené jedlo našich praprababičiek. Ich príprava je veľmi jednoduchá, ide vlastne o vylepšenú krupičnú kašu. Tradične sa podávali posypané perníkom, niekedy sa pridávala aj slivková omáčka, ale chutné sú aj v rôznych iných variáciách.
Suroviny
- 40 g masla
- 200 g krupice
- 800 ml mlieka
- 100 g perníka na strúhanie
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že v hrnci rozpustíte maslo a pridáte krupicu. Tú opražte na miernom ohni, aby sa lepšie nasiakla maslom a trochu nabobtnala. Dávajte pozor, aby nezmenila farbu, mala by sa len začať rozvoniavať.
2. Krok
Následne po malých dávkach pridávajte mlieko, pričom neustále miešajte. Krupica mlieko postupne absorbuje, až sa vytvorí hustá a voňavá kaša.
3. Krok
Na tvarovanie ňokov použite dve lyžice – na jednu lyžicu naberte kúsok hustej kaše a pomocou druhej lyžice formujte ňoky. Postupne prekladajte kašu medzi lyžicami, čím vzniknú pekne tvarované ňoky. Takto pripravené ňoky uložte na tanier.
4. Krok
Hotové ňoky posypte nastrúhaným perníkom. Ak máte chuť, môžete ich ešte preliať rozohriatym maslom, no vzhľadom na to, že v kaši už masla je dosť, možno to nebude nutné. Naši predkovia mali jemnejšie chute, ale ak máte radi sladšie pokrmy, môžete perník dochutiť medom alebo cukrom podľa vlastnej chuti.
Tento pokrm je skvelý na rôzne príležitosti, od tradičných rodinných stretnutí po rýchle jedlo, ktoré si môžete pripraviť v priebehu chvíle.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13 videní