- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- buchty
- Kysnuté buchty so slivkami a makom
Kysnuté buchty so slivkami a makom
- Kusov: 24
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 0min
Kysnuté buchty sú jednou z tých pochúťok, ktoré nám pripomínajú detstvo a chvíle strávené u babičky. Ak si chcete dopriať tento sladký zážitok aj doma, pripravte si tieto jemné buchty plnené slivkami a makovou náplňou. Tento recept vám ponúka výborný výsledok, ktorý nikdy nesklame, a navyše vás zaručene zahreje pri srdci.
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 25 g čerstvého droždia
- 80 g bieleho cukru
- 250 ml mlieka
- 80 g masla
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 12 sliviek
- 1/2 balenia škoricového cukru
- trochu masla na vymazanie formy
- práškový cukor na posypanie
- Ingrediencie na makovú náplň:
- 200 ml mlieka
- 50 g bieleho cukru
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 lyžica rumu
- 150 g mletého maku
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že necháte maslo, vajíčka a droždie trochu zohriať na izbovú teplotu. Potom sa pustite do prípravy kvásku. Do väčšej misy preosejte múku a urobte v nej jamku, do ktorej rozdrobíte droždie. Pridajte lyžicu cukru a trochu vlažného mlieka. Zakryte čistou utierkou a nechajte kvások vzísť, čo potrvá asi 10 až 15 minút.
2. Krok
Kým kvások pracuje, pripravte makovú náplň. V hrnci zohrievajte mlieko spolu s cukrom a vanilkovým cukrom. Po chvíli pridajte škoricu, rum a nakoniec mak. Nezabudnite náplň dobre premiešať a nechať vychladnúť.
3. Krok
Keď kvások začne pracovať, pridajte do misy rozpustené maslo, zvyšok mlieka, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a štipku soli. Všetky suroviny dôkladne premiešajte a začnite cesto hnietiť. Cesto nechajte niekoľko minút hnietiť, aby bolo hladké. Potom ho jemne posypte múkou, zakryte a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu).
4. Krok
Medzitým opláchnite slivky, odstráňte kôstky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Posypte ich škoricovým cukrom a nechajte chvíľu odstáť.
5. Krok
Po vykysnutí cesta ho vyvaľkajte na pomúčenom povrchu na hrúbku približne 1 až 1,5 cm. Cesto nakrájajte na 24 rovnakých štvorcov (približne 7 cm na strane). Do stredu každého štvorca dajte kúsok slivky a lyžičku makovej náplne. Okraje cesta spojte, vytvarujte buchty a uložené ich so zlepenou stranou na spodok do vopred vymazaného pekáča.
6. Krok
Buchty potrite rozpusteným maslom z každej strany a uložte ich do formy tesne vedľa seba. Pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút, kým nebudú zlatisté. Po upečení ich nechajte trochu vychladnúť a nakoniec ich posypte práškovým cukrom.
Takto pripravené buchty sú ideálnym dezertom k čaju, káve alebo len tak na zahryznutie, keď máte chuť na niečo sladké a voňavé. Potešíte nimi určite aj svoju rodinu alebo priateľov!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní