- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Mrkvový koláč s orechmi a škoricovým krémom
Mrkvový koláč s orechmi a škoricovým krémom
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 0min
Aj keď si niektorí ešte stále nevedia predstaviť, že by si doprial mrkvový koláč, stačí im ho raz ochutnať a ich názor sa rýchlo zmení. Tento koláč je nielen úžasne vláčny, ale aj voňavý po škorici a nevyžaduje použitie masla – pečie sa iba z oleja, čo ho robí jednoduchším a rýchlejším na prípravu. Vďaka tomu je aj perfektným receptom pre začiatočníkov.
Suroviny
- Na cesto:
- 3/4 hrnčeka slnečnicového oleja
- 4 vajcia
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 3 hrnky nastrúhanej mrkvy
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- 1 štipka soli
- Na krém:
- 250 g krémového syra
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že mrkvu očistíte a nastrúhate na jemno (asi 6 stredných kusov). Ak máte strúhadlo v kuchynskom robote, určite ho využite. Na meranie používame hrnček s objemom 250 ml.
2. Krok
V samostatnej miske vyšľahajte olej s cukrom, škoricou a zázvorom. Pridajte citrónovú kôru (len žltú časť) a postupne zapracujte vajcia. Následne pridajte preosiatu múku, sódu, soľ a nakoniec zapracujte nastrúhanú mrkvu a nasekané vlašské orechy.
3. Krok
Cesto prelejte do formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie, a pečte pri 180 °C približne 60 minút. Skontrolujte, či je hotové pomocou špajdle – mala by vyjsť čistá. Ak by sa vrch koláča príliš tmavol, prikryte ho papierom na pečenie. Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme aspoň 15 minút, a potom ho vyklopte.
4. Krok
Medzitým pripravte krém: V miske zmiešajte krémový syr s medom a troškou citrónovej šťavy, ktorá vám zostala z prípravy cesta.
5. Krok
Vychladnutý korpus natrite pripraveným krémom (ak chcete, môžete koláč predtým rozkrojiť a krém použiť aj ako náplň).
Tento mrkvový koláč je skvelou voľbou na rôzne oslavy, či už ako rýchla desiata alebo sladká pochúťka k čaju. Jeho vláčnosť a bohatá chuť zaručene očarí každého, kto si ho vyskúša!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
18 videní