Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jemné makové buchty

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Jemné makové buchty
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jemné makové buchty Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 24
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Mnoho receptov, ktoré sa spájajú s naším detstvom, nám vyvoláva krásne spomienky na rodinné chvíle a vône z kuchyne našich starých mám. Medzi tie najobľúbenejšie patrí určite aj recept na jemné makové buchty, ktoré sa po upečení rozpúšťajú na jazyku. Ak túžite sa ich naučiť, máme pre vás jednoduchý návod. Masť v ceste robí tieto buchty ešte nadýchané a jemné.

reklama:

Suroviny

  • 20 g čerstvého droždia
  • 80 g cukru + 1 lyžica na kvások
  • 200–230 ml mlieka + 3 lyžice na kvások
  • 500 g hladkej múky + 1 lyžica na kvások
  • 40 g masti
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica rumu
  • štipka soli
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 50–60 g masla alebo iného tuku na potretie
  • Plnka:
  • 700 ml mlieka
  • 300 g mletého maku
  • 70 g cukru
  • 20 g perníka na strúhanie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava kvásku: Najprv si v miske rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a jemne premiešajte. Následne prilievajte trochu vlažného mlieka a prisypte lyžicu múky. Misku zakryte utierkou a nechajte ju na teplom mieste, aby kvások vzišiel. Tento proces zaberie približne 15 minút.

2. Krok

Zamiesenie cesta: Do väčšej misky preosejte múku, pridajte zvyšok cukru, soľ a muškátový oriešok. Zvyšné mlieko zmiešajte so žĺtkami a rumom. Roztopte sadlo. K múke pridajte vzídený kvások, vaječnú zmes a roztopené sadlo. Všetko dôkladne premiešajte a následne spracujte vareškou. Cesto preložte na pracovnú plochu a ručne ho ešte dobre prepracujte. Potom ho vráťte späť do misky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť 45–60 minút. Počas kysnutia ho raz ešte prepracujte.

3. Krok

Príprava makovej plnky: Kým cesto kysne, v hrnci zahrejte mlieko. Keď je mlieko horúce, postupne doň pridajte mletý mak a cukor. Varíme na miernom ohni asi 10 minút, kým plnka nezhustne. Nakoniec pridajte strúhaný perník, krátko povarte a nechajte vychladnúť.

4. Krok

Tvarovanie buchiet: Po vykysnutí cesta ho vyklopte na mierne pomúčenú plochu. Rozdeľte ho na 24 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok rozvaľkajte na tenký plát (cca 0,5 cm). Vyváľané cesto si položte do dlane, ako malú misu, a doprostred dajte lyžicu makovej plnky. Okraje cesta zľahka stlačte k sebe, čím vytvoríte bochníkk. Buchty pokladajte na pomúčený povrch spojom dolu a pokračujte s ostatným cestom.

5. Krok

Pečenie: Roztopte maslo a vymastite ním pekáč. Potom každú buchtu dôkladne potrite a postupne ich ukladajte do pekáča vedľa seba. Vložte ich do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 30 minút, kým buchty nezískajú krásnu zlatistú farbu.

reklama:

Tieto makové buchty s masťou sú ideálnym spôsobom, ako si pripomenúť sladké chvíle detstva. Vďaka tomu, že sa pri príprave používa sadlo, budú buchty neodolateľne jemné a nadýchané.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

12 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.