Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Mandarínkový rez s kefírom

Mandarínkový rez s kefírom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mandarínkový rez s kefírom Foto: depositphotos.com
reklama:

Zima je v plnom prúde a s ňou aj sezóna mandarín. Tieto sladké a šťavnaté citrusy sú obľúbené najmä počas chladnejších mesiacov, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie. Mandarínky sú nielen lahodné, ale aj veľmi zdravé, pretože sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je známy svojimi protizápalovými účinkami a schopnosťou posilňovať imunitný systém. Tento vitamín tiež pomáha chrániť organizmus pred vírusmi a baktériami. Okrem toho mandarínky obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a tým spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Mandarínky sú užitočné aj v boji proti vysokému cholesterolu, a to najmä vďaka pektínu, ktorý sa nachádza v bielych vláknach, ktoré obklopujú segmenty ovocia. Tento prírodný polysacharid zlepšuje trávenie a podporuje zdravý metabolizmus. Mandarínková kôra sa využíva aj v aromaterapii na výrobu éterických olejov, ktoré sú známe svojimi relaxačnými účinkami.

Teraz, keď vieme, aké sú mandarínky zdravé, je čas prísť na to, ako ich využiť v kuchyni. Jednou z možností je pripraviť si chutný mandarínkový dezert, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Mandarínkový rez s kefírom je skvelý tip, ako si vychutnať túto obľúbenú ovocnú chuť v sladkej podobe.

Tu je jednoduchý návod, ako na to:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 5 čajových lyžičiek kakaa
  • 2 čajové lyžičky rumu
  • Plech s rozmermi 30×40 cm

Na náplň:

  • 600 g mandarínkového kompótu
  • 100 g práškového cukru
  • 500 ml kefíru
  • 10 plátkov želatiny
  • 200 ml šľahačky

Postup:

  1. Príprava cesta: Maslo necháme zmäknúť a následne ho vyšľaháme s práškovým cukrom dohladka. Postupne vmiešame vajcia a dobre premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a jemne zapracujeme do maslovej zmesi. Na záver pridáme rum a všetko dôkladne premiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne nanesieme cesto. Pečieme v predhriatej rúre, kým cesto nezíska zlatistú farbu.
  2. Príprava náplne: Mandarínky scedíme a šťavu uchováme. Kefír zmiešame s práškovým cukrom a trochou mandarínkovej šťavy. Želatinu necháme nabobtnávať v studenej vode, potom ju rozpustíme v malom hrnci. Horkú želatinu pridáme do kefírovej zmesi a dobre premiešame.
  3. Dokončenie: Šľahačku vyšľaháme do pevnej peny a jemne ju zapracujeme do kefírovej zmesi. Pridáme tretinu mandarín a opatrne premiešame. Touto náplňou natrieme upečené cesto a necháme dezert stuhnúť v chladničke aspoň štyri hodiny. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými mandarínkami.

Tento mandarinkový dezert je skvelou voľbou na osvieženie v zimných mesiacoch, kedy citrusy dodajú potrebnú dávku vitamínov a zároveň potešia svojou jemnou chuťou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.