- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Makový závin: Skvelý nápad na občerstvenie
Makový závin: Skvelý nápad na občerstvenie
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 0min
Makové záviny sú vynikajúcou voľbou nielen ako predjedlo, ale aj ako lahodná večera alebo občerstvenie na rôzne oslavy a rodinné stretnutia. Tento makový závin je rýchly, chutný a jednoduchý na prípravu.
Suroviny
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžica octu
- 2 vajcia
- 50 ml studenej vody
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Štipka soli
- Ingrediencie na makovú náplň:
- 2 šálky maku
- 1 šálka práškového cukru
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky rumu
- 1 sáčok vanilkového cukru
- 1 lyžica práškového cukru na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Na pracovnej ploche si pripravte všetky ingrediencie na cesto. Nezabudnite si jedno vajce nechať bokom, bude slúžiť na potretie závinu. Zmiešajte múku, ocot, vajcia, vodu, olej a štipku soli a dôkladne spracujte, až kým nevznikne jemné, elastické cesto. Po pripravení ho nechajte odpočívať zhruba 10 minút.
2. Krok
Po uplynutí tejto doby si na pracovnej ploche posypte trochu múky a vyváľajte z cesta tenkú placku. Opatrne ju preneste na pomúčenú utierku a jemne ňou roztiahnite cesto do obdĺžnikového tvaru.
3. Krok
V hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na náplň – mak, cukor, mlieko, rum a vanilkový cukor. Za stáleho miešania zmes zohrievajte, kým sa nezhustne na hustejšiu kašu. Potom náplň nechajte chvíľu vychladnúť.
4. Krok
Keď je náplň vychladená, rovnomerne ju rozprestrite na pripravené cesto. Pomocou utierky opatrne zrolujte cesto do závinu. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a vložte do predhriatej rúry. Pečte na 200 °C približne 20 minút, kým závin nezíska zlatistú farbu.
5. Krok
Po upečení posypte závin práškovým cukrom a nakrájajte na jednotlivé plátky.
Tento makový závin je ideálnym občerstvením na akúkoľvek príležitosť a určite sa stane obľúbeným pokrmom u vašich hostí.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
15 videní