- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Táto nenápadná zelenina sa totiž skrýva nielen v mnohých tradičných pokrmoch, ale aj v sebe ukrýva množstvo prospešných látok, ktoré majú pozitívne účinky na naše telo
Táto nenápadná zelenina sa totiž skrýva nielen v mnohých tradičných pokrmoch, ale aj v sebe ukrýva množstvo prospešných látok, ktoré majú pozitívne účinky na naše telo
Zemiaky sú pre mnohých z nás bežnou súčasťou jedálnička, často ich vnímame len ako prílohu k hlavnému jedlu. Avšak vedeli ste, že môžu mať oveľa väčší význam pre naše zdravie, než si myslíme?
Zemiaky majú svoj pôvod v Južnej Amerike, kde ich pestovali už pred viac ako 6 000 rokmi pôvodní obyvatelia. Európskym osadníkom ich predstavili Španieli, pričom do našich krajín prišli ako okrasné rastliny a až neskôr si našli cestu na stoly. V 18. storočí sa začali pestovať aj u nás a odvtedy sa stali obľúbenou súčasťou našich jedál.
Táto plodina sa dá žať už na konci jari, čo ju robí jednou z prvých dostupných zelenín. Hoci neskoré zemiaky strácajú svoju chuť a hodnotné živiny v priebehu času, tie skoré sú oveľa bohatšie na vodu, bielkoviny a majú nižší obsah škrobu. Vďaka tomu sú jemnejšie, stráviteľnejšie a zdravšie pre naše telo.
Zdravotné benefity
Zemiaky sú bohaté na vitamíny skupiny B, najmä na kyselinu listovú, ktorá je pre tehotné ženy a tie, ktoré plánujú otehotnieť, kľúčové. Kyselina listová podporuje rast a vývoj buniek a zároveň pomáha pri tvorbe krvi. Vysoký obsah tejto kyseliny robí zemiaky tiež ideálny pre osoby po chorobe, ktoré sa potrebujú rýchlo zotaviť. Z minerálov sú zemiaky výborným zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa a ďalších dôležitých látok.
Táto zelenina je tiež prirodzene nízkotučná, ale obsahuje množstvo sacharidov, ktoré nám dodávajú energiu. Navyše vysoký podiel vlákniny pomáha správnej funkcii trávenia a podporuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti. Zemiaky sú tiež bohaté na vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre imunitný systém, čím nás chráni pred rôznymi infekciami a chorobami, vrátane chrípky a prechladnutia. V minulosti sa dokonca používali ako prevencia proti skorbutom.
Správna príprava
Aby si zemiaky zachovali čo najviac svojich zdravotných benefitov, je dôležité ich správne pripraviť. Pred varením ich nie je nutné namáčať alebo umývať, ideálne je ich vložiť priamo do vriacej vody a ihneď po uvarení ich konzumovať. Oveľa šetrnejšie pre zachovanie vitamínov je však varenie v pare, ktoré zemiakom nielen zachová ich vynikajúcu chuť, ale aj maximálne množstvo prospešných látok.
Ak chcete zemiaky ešte vylepšiť, osoľte ich a pridajte trochu rasce. Ten pomôže neutralizovať toxický solanín, ktorý sa môže v zemiakoch nachádzať, a navyše podporí trávenie. Pokiaľ vám rasca nevyhovuje, môžete ho nahradiť napríklad riasou wakame, ktorú nájdete v špecializovaných predajniach. Ďalším variantom je variť zemiaky v pare spolu s bylinkami, ktoré podporujú zdravie. Tymian pomáha proti respiračným problémom, rozmarín uľavuje pri nádche, petržlenová vňať pomáha liečiť bolesti dutín a pažítka upokojuje kašeľ.
Liečivý zábal
Zemiaky môžu pomôcť aj pri liečbe zápalov dýchacích ciest. Ak trpíte bolesťami alebo zápalmi, skúste si pripraviť obklad z nastrúhaných zemiakov. Zmiešajte ich s drvenou bielou kapustou a pridajte čerstvý zázvorový džús. Túto zmes priložte na boľavé miesto, zakryte ju uteráky a nechajte pôsobiť po dobu 2 až 3 hodín. Obklad opakujte niekoľkokrát denne a čoskoro pocítite úľavu.
Zemiaky sú teda oveľa viac než len bežná príloha k jedlu. Vďaka svojim vynikajúcim nutričným vlastnostiam a schopnosti podporiť naše zdravie sa oplatí ich pravidelne zaraďovať do jedálnička, či už v podobe varených, pečených alebo pripravených v pare.