
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Krupicová kaša: Naše babičky ju vedeli uvariť nadýchane a jemne. Vyskúšajte ich overené fígle aj vy!
Krupicová kaša: Naše babičky ju vedeli uvariť nadýchane a jemne. Vyskúšajte ich overené fígle aj vy!

Keď sa povie krupicová kaša, veľa z nás si okamžite spomenie na detstvo – na chvíle, keď stačilo pár minút v kuchyni, aby vzniklo sladké potešenie, ktoré dokázalo zasýtiť a zároveň vyčariť úsmev na tvári. Táto pochúťka je pritom až nebezpečne návyková. Prečo ju neskúsiť pripraviť tak, ako to robili naše babičky? Práve tie dobre vedeli, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu – vláčnu, jemnú, bez nepríjemných hrudiek a s bohatou chuťou.
Krupicová kaša ako kráľovské jedlo
Mnohí by si možno pomysleli, že ide len o jednoduchú zmes mlieka a detskej krupice. V skutočnosti má však krupicová kaša dlhú históriu – dehydrovaná krupica (semolina) z pšenice sa pestuje už neuveriteľných 10 000 rokov. A hoci dnes považujeme krupicovú kašu najmä za rýchle a lacné jedlo, v minulosti sa servírovala aj vo veľmi honosných situáciách. Dokladá to aj záznam zo svadby českého kráľa Jána Luxemburského a pôvabnej Elišky Přemyslovny. V slávnostnom menu sa totiž nachádzala aj kaša z pšeničnej krupice.
Prečo práve táto, na prvý pohľad obyčajná, kaša? Podľa tradícií by mali manželia jesť krupičnú kašu, aby mali toľko potomkov, koľko je zrniek v celej miske. V prípade Jána Luxemburského a Elišky táto povera dokonca „zafungovala“. Mali spolu sedem detí – štyri dcéry a troch synov. Najstarší z nich, Václav (neskôr známy ako Karol IV.), sa stal českým kráľom a rímskym cisárom. Možno by sa aj dnes našli takí, ktorí by podobným starým radám verili, no výrobcovia krupice sa, žiaľ, stále nekúpu v zlate – príroda má predsa len svoje vlastné zákony.
Dnes aj včera: krupicová kaša zostáva populárna
Hoci sa časy menia, krupicová kaša zostáva stálicou v mnohých slovenských domácnostiach. Mnohí z nás ju varia deťom, vychutnávajú si ju pri rýchlej večeri alebo sladkých raňajkách. Základný recept sa pritom dá upraviť na sladko či na slano – podľa toho, čo komu chutí.
- Na sladko: Najčastejšie ju poznáme s kakaovým alebo škoricovým cukrom, poliatou rozpusteným maslom. Rovnako dobre však funguje aj variant s medom a orechmi či s čerstvým ovocím, napríklad lesnými plodmi, banánom či jablkami.
- Na slano: Možno menej tradičná, ale nemenej zaujímavá verzia je so strúhaným syrom, opečenou slaninkou či restovanou cibuľkou. Slané varianty sú obľúbené najmä u tých, ktorí nemajú v obľube sladké jedlá.
Ak by ste sa vydali do Švajčiarska, natrafili by ste na ďalšiu regionálnu špecialitu: krupicovú kašu tam nechajú vychladnúť, nakrájajú na kocky, následne obalia v rozšľahanom vajíčku a usmažia do zlatista. Nakoniec ju ešte posypú škoricovým cukrom a servírujú ako maškrtu, ktorá chrumká zvonka a zostáva jemná vo vnútri.
Pozor na hrudky: Čo radia staré mamy
Krupicová kaša je síce rýchle a jednoduché jedlo, no ak si nedáme pozor, môžu sa v nej vytvoriť nepríjemné hrudky. Tie vznikajú najmä vtedy, ak krupicu zle rozmiešame v mlieku. Naše staré mamy poznali hneď niekoľko trikov, ako sa vyhnúť týmto nepekným kúskom:
- Predmočenie krupice: Občas sa odporúča nasypať krupicu (tú najjemnejšiu, tzv. detskú) do menšieho množstva studeného mlieka aspoň na hodinu, ideálne však cez noc. Vďaka tomu sa zrnká krupice čiastočne rozmočia a pri samotnom varení sa oveľa lepšie spájajú s tekutinou.
- Intenzívne miešanie: Akonáhle začnete variť kašu, neustále ju miešajte, aby sa krupica neprichytila na dno hrnca. Takisto pomôže, ak mlieko neprivediete k prudkému varu hneď na začiatku, ale zahrievate ho postupne.
- Žĺtky a sneh z bielkov: Keď kaša začne hustnúť, pridajte do nej dva žĺtky a vyšľahaný sneh z dvoch bielkov. Kaša bude nielen chutnejšia, ale aj oveľa nadýchanejšia. Tento „babičkovský trik“ pozná len málokto, a pritom dokáže zázraky!
Základný postup prípravy (s babičkovským vylepšením)
Suroviny (pre štyri osoby)
- 1 liter mlieka
- 8 zarovnaných lyžíc detskej krupice (približne 80 g)
- štipka soli
- 2 žĺtky (voliteľné, na zjemnenie)
- 2 bielky (vyšľahané do tuhého snehu)
- kúsok masla (na zjemnenie chuti)
- cukor, kakao, škoricový cukor alebo akékoľvek ďalšie obľúbené posýpky
-
Namočenie krupice
Odporúča sa (no nie je to úplne nutné) pred samotným varením krupicu aspoň na hodinku zaliať malým množstvom studeného mlieka. Ak máte čas, nechajte ju takto napučať v chladničke aj celú noc. Uvidíte, že výsledok bude oveľa jemnejší. -
Varenie
Zvyšok mlieka nalejte do hrnca, pridajte štipku soli a priveďte k varu. Potom vmiešajte predmočenú krupicu a opatrne miešajte, aby sa nevytvárali hrudky a kaša neprihorela. -
Nechajte hustnúť
Keď kaša začne mierne hustnúť, znížte teplotu a varte ju ešte niekoľko minút. Medzičasom neprestaňte miešať. -
Vylepšenie žĺtkami a snehom
Ak sa rozhodnete použiť žĺtky a sneh z bielkov, teraz je ten správny čas. Kašu odstavte z plameňa, pridajte do nej žĺtky a nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov. Vďaka tomuto kroku bude výsledná konzistencia našuchorená a lahodná. -
Finalizácia
Primiešajte kúsok masla na zjemnenie. Doslaďte podľa chuti cukrom, medom alebo sirupom. Pri servírovaní môžete pridať klasické posýpky: kakaový prášok, škoricový cukor, nastrúhanú čokoládu či oriešky, alebo zvoliť kreatívnu verziu – s karamelizovanými jablkami, čerstvým ovocím či dokonca arašidovým maslom.
Rôzne chute a variácie
- S ovocím
Namiesto klasického cukru vyskúšajte napríklad datľový sirup, med alebo agávový sirup a podávajte kašu s čerstvými malinami, jahodami či kúskami ananásu. - Karamelizované jablká
Nakrájajte jablká na menšie kocky, orestujte ich na masle s trochou cukru a škorice, kým pekne nezmäknú a mierne neskaramelizujú. Tento teplý ovocný „toping“ spraví aj z obyčajnej krupicovej kaše dokonalý dezert. - Banánová verzia s arašidovým maslom
Obzvlášť obľúbená medzi deťmi (a nielen nimi). Na hotovú kašu navrstvite plátky banánu, polejte ich roztopeným arašidovým maslom a posypte nasekanými orieškami. - Vynaliezavé slané kombinácie
Vyskúšajte strúhaný syr, opraženú cibuľku či kúsky slaninky. Niekomu môže vyhovovať dokonca aj navrstvenie restovanej zeleniny, čím dosiahnete ľahký a nečakane chutný obed.
Spomienky, ktoré sa oplatí oživiť
Krupicová kaša je viac než len obyčná spomienka na detstvo – je to ukážka toho, ako jednoducho sa dá v kuchyni vyčarovať niečo výnimočné. Naše staré mamy dobre vedeli, čo robia: prísne dbali na správny pomer ingrediencií, vedeli, že dôkladné miešanie je základ a že trocha masla a snehu z bielkov dokáže s obyčajnou krupicou narobiť zázraky.
A tak, aj keď už krupica nemá silu „prikúzliť“ veľké množstvo detí, stále dokáže vykúzliť nádhernú vôňu a chuť, ktorá zahreje na tele i na duši. Ak ste ju už dávno nevarili, dajte jej druhú šancu – prekvapí vás, ako rýchlo sa z nej môže stať milovaný recept, po ktorom siahnete vždy, keď budete mať chuť na niečo nenáročné a pritom lahodné.
Dobrú chuť!