Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako spoznať pokazené surové mäso? Tieto 4 znaky vás varujú

Ako spoznať pokazené surové mäso? Tieto 4 znaky vás varujú
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako spoznať pokazené surové mäso? Tieto 4 znaky vás varujú Foto: depositphotos.com
reklama:

Čerstvé mäso by malo byť nielen chutné, ale predovšetkým bezpečné na konzumáciu. Ak sa však znehodnotí, môže predstavovať vážne zdravotné riziko. Konzumácia pokazeného mäsa môže viesť k žalúdočným ťažkostiam, otrave jedlom či iným infekciám. Ako však odhaliť, že s mäsom nie je niečo v poriadku? Existujú štyri základné signály, ktoré by ste mali vždy skontrolovať.

Prečo je dôležité kontrolovať čerstvosť mäsa?

Mäso je ideálnym prostredím na množenie baktérií, ak nie je správne skladované alebo je už po záruke. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť jeho vzhľadu, vôni a konzistencii. Aj keď na obale vidíte dátum minimálnej trvanlivosti, neznamená to automaticky, že je mäso stále v poriadku. Senzorická kontrola je vždy najistejšia cesta, ako sa vyhnúť zdravotným problémom.

4 spôsoby, ako rozpoznať pokazené mäso:

1. Neobvyklý zápach – prvý varovný signál

Čerstvé mäso nemá takmer žiadny zápach, alebo len jemnú, typickú vôňu. Ak však cítite silný kyslý, zatuchnutý alebo dokonca hnilobný pach, mali by ste okamžite spozornieť. Nepríjemná aróma naznačuje rozkladné procesy a rast nebezpečných baktérií.

2. Podivná farba – ak mäso mení odtieň, zbystrite

Farba mäsa môže byť rôzna podľa druhu, no ak zbadáte sivé, zelenkasté či tmavohnedé sfarbenie, je to jasný znak jeho znehodnotenia. Pri hovädzom mäse môže nastať prirodzené stmavnutie vplyvom oxidácie, no ak je zmena príliš výrazná alebo sa objavujú škvrny, mäso už pravdepodobne nie je v poriadku.

3. Nezvyčajná štruktúra – slizký alebo lepkavý povrch neveští nič dobré

Kvalitné surové mäso by malo byť pevné a mierne vlhké. Ak na jeho povrchu cítite mazľavosť, lepkavosť alebo dokonca slizkú vrstvu, je to jasný dôkaz bakteriálneho rozkladu. V takom prípade mäso radšej vyhoďte.

4. Obal a dátum spotreby – vždy ich skontrolujte

Pri nákupe si všimnite, či je obal neporušený a bez známok nadúvania. Nafúknuté balenie môže signalizovať rast baktérií vo vnútri. Dátum spotreby je síce dôležitý, ale nie vždy spoľahlivý – ak mäso bolo nesprávne skladované, môže sa pokaziť aj pred jeho uplynutím.

Záver – ak si nie ste istí, neriskujte

Pri mäsových výrobkoch platí jednoduché pravidlo: ak vám niečo nesedí, radšej ich nekonzumujte. Dôkladná kontrola vzhľadu, vône a štruktúry vám pomôže vyhnúť sa nepríjemnostiam spojeným s pokazeným mäsom. Zdravie máte len jedno, preto sa oplatí byť obozretný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.