Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jednoduchý kysnutý koláč s chrumkavou posýpkou Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Kysnuté koláče patria medzi tradičné domáce sladkosti, ktoré si mnohí pamätáme z detstva. Tento recept je ideálny na víkendové pečenie – je jednoduchý, nenáročný na suroviny a výsledkom je nadýchané cesto, doplnené o šťavnaté ovocie a chrumkavú posýpku. Ak máte domácu pekáreň, príprava cesta bude ešte jednoduchšia.

reklama:

Suroviny

  • Na cesto:
  • 400 g polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 160 ml vlažného mlieka
  • 60 g rozpusteného masla
  • 40 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • obľúbené ovocie (čerstvé alebo mrazené)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Na posýpku:
  • 60 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • 1 balíček vanilkového cukru
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

V malej miske zmiešame trošku múky, cukru a vlažného mlieka, do tejto zmesi rozdrobíme droždie a necháme ho niekoľko minút aktivovať, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky.

2. Krok

Do väčšej misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme cukor, štipku soli, rozpustené maslo, vajce a žĺtok. Pridáme nakysnutý kvások a všetko dôkladne premiešame. Cesto by malo byť mäkké a elastické. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Krok

Medzitým si pripravíme posýpku – v miske zmiešame múku, cukor a vanilkový cukor. Pridáme zmäknuté maslo a rukami vypracujeme drobivú zmes.

4. Krok

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrch rovnomerne rozložíme ovocie, ktoré môžeme predtým premiešať s vanilkovým cukrom. Nakoniec posypeme pripravenou posýpkou.

5. Krok

Rúru predhrejeme na 180 °C a koláč pečieme 25 až 30 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý. Po upečení ho necháme vychladnúť a môžeme podávať.

reklama:
  • Ovocie podľa chuti – v lete výborne chutia jahody, čerešne či marhule, v zime siahnite po mrazených malinách alebo slivkách.
  • Voňavejšia verzia – do cesta môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo štipku škorice.
  • Ešte chrumkavejšia posýpka – ak máte radi výraznejšiu textúru, skúste do posýpky pridať lyžicu jemne nasekaných orechov.

Tento tradičný koláč je skvelou voľbou ku káve alebo na rodinné posedenia. Pripravte si ho podľa vlastnej chuti a vychutnajte si jeho lahodnú, domácu chuť. Dobrú chuť!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

31 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.