Aj keď sú citróny a limetky bežnou súčasťou nášho nákupného košíka, málokto vie, ako ich možno pripraviť originálne a chutne. Citrusové ovocie síce v našich zemepisných šírkach nerastie voľne, napriek tomu si ho môžeme vychutnávať rovnako intenzívne ako obyvatelia južnejších krajín, kde sa citróny zbierajú zo stromov rovno po košoch. Práve tam vznikla tradícia, ktorá si postupne získava svojich priaznivcov aj u nás – nakladanie citrónov.
Citrusy sa totiž dajú nakladať na desiatky spôsobov – od slaných cez sladko-kyslé až po jemne pikantné. V krajinách ako Maroko, Egypt, India či krajiny okolo Stredozemného mora sú nakladané citróny doslova každodennou pochúťkou. No pre nás predstavujú stále novinku, ktorú rozhodne stojí za to vyskúšať.
Citróny v náleve: Nečakaná chuťová explózia
Ak ste ešte nikdy neochutnali nakladané citróny, pripravte sa na skutočne unikátny zážitok. Pri nakladaní totiž plody získajú jedinečnú štruktúru – ich kôra výrazne zmäkne a ovocie sa stáva tak chutným, že ho môžete pokojne konzumovať aj so šupkou. Tá je pritom plná vitamínov a živín.
Citróny naložené v soli alebo špeciálnych nálevoch sú ideálne ako príloha k rôznym jedlám – hodia sa k mäsu, rybám, do šalátov či ku kvalitným syrom a chrumkavému pečivu. Ich chuť je príjemne kyslastá, jemne slaná a zároveň prekvapivo aromatická.
Základný recept: Ako si jednoducho naložiť citróny doma?
Príprava nie je vôbec zložitá, stačí dodržať pár jednoduchých krokov. Potrebovať budete tieto ingrediencie:
Postup prípravy krok za krokom:
-
Najskôr dôkladne umyte citróny pod horúcou tečúcou vodou. Rovnako čistá musí byť aj zhruba pol litrová zaváraninová fľaša s dobre tesniacim uzáverom.
-
Šesť citrónov nakrájajte na hrubšie plátky alebo na štvrtinky či šestinky, podľa vašej preferencie. Posledný citrón rozpoľte, odstráňte z neho jadierka a odšťavte ho.
-
Dno nádoby posypte trochou soli a položte na ňu vyžmýkaný citrón. Potom do pohára postupne vrstvite nakrájané citróny, pričom jednotlivé vrstvy presýpajte soľou, cukrom a zrniečkami korenia.
-
Nakoniec všetko zalejte pripravenou citrónovou šťavou, pričom dbajte na to, aby žiadny kúsok citróna nevyčnieval zo zmesi. Dobre uzavretý pohár nechajte odležať pri izbovej teplote minimálne mesiac, no ideálne až tri mesiace, aby boli chute naozaj dokonale prepojené.
Nakladané citróny trochu inak: Exotické kombinácie, ktoré vás očaria
Základný recept môžete obohatiť rôznymi aromatickými prísadami a vytvoriť si tak vždy nový, jedinečný variant nakladaných citrusov. Vyskúšať môžete napríklad:
-
Koriander a bobkový list: pre sviežu chuť s nádychom orientu.
-
Čili papričky: pre odvážne chute s jemnou pikantnosťou.
-
Rozmarín či tymian: ideálne do stredomorských jedál a na grilované mäso.
-
Škorica, klinček a kardamóm: pre nezameniteľnú vôňu exotických kuchýň Indie a severnej Afriky.
Každá krajina má svoje špecifické kombinácie, a tak môžete neustále experimentovať a nechať sa inšpirovať kuchyňami celého sveta. Marocké variácie vás okúzlia intenzívnymi arómami, egyptské zase osviežia jednoduchosťou, zatiaľ čo indické varianty sú plné exotických korení.
Praktické tipy na záver
Pamätajte, že citróny by mali byť vždy chemicky neošetrené, pretože sa jedia aj s kôrou. Nakladané citrusy vydržia pokojne aj rok a vďaka tejto technike budete mať vždy poruke jedinečnú ingredienciu, ktorá skvelo doplní akékoľvek slané pokrmy. Navyše si vytvoríte aj chutný a nezvyčajný darček pre priateľov, ktorí oceňujú kulinárske objavy.
Vyskúšajte túto starobylú techniku a spoznajte novú dimenziu chutí, ktoré nakladané citróny prinášajú. Vaše chuťové bunky vám poďakujú.