- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Šišky s vanilkovým krémom a jahodami
Šišky s vanilkovým krémom a jahodami

- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto na Berlínske šišky :
- 400 g polohrubej múky
- 1 vrecko sušeného droždia alebo 30 g čerstvého
- 180 ml vlažného mlieka
- štipka soli
- 40 g cukru
- 60 g masla
- 4 žĺtky
- Vanilkový krém :
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 6 žĺtkov
- 50 g zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
- 50 g masla
- 1 vanilkový puding
- Ďalej potrebujeme :
- 400 ml smotany na šľahanie
- cukor podľa chuti
- 2 lyžice jahodového lebo malinového džemu
- práškový cukor na posypanie
- olej na vyprážanie
Postup prípravy
1. Krok
Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, odmeráme všetky ingrediencie na cesto a elektrickým mixérom na cesto ich dôkladne premiešame. Miešajte aspoň 5 minút, cesto musí byť dôkladne prehnetené. Radšej používam suché droždie. Ak budete používať čerstvé droždie, najskôr si ho nechajte aktivovať a potom pokračujte rovnakým spôsobom.
2. Krok
Misku s cestom prikryte utierkou a umiestnite ju na teplé a tiché miesto. Nechajte cesto odpočívať, kým nezdvojnásobí svoj objem. Toto bude trvať približne hodinu až hodinu a pol. Neponáhľaj sa, nájdi si medzitým inú prácu, pretože len dobre vymiesené a vykysnuté cesto prinesie krásne šišky.
3. Krok
Pracovnú plochu jemne posypte múkou a cesto rozvaľkajte na hrúbku 5 mm. Pomocou okrúhleho vykrajovača na sušienky s priemerom 6 cm vykrojte kruhy. Veľkosť šišiek nie je predpísaná, na želanie môžu byť väčšie. Okrajané cesto znova premiesime, rozvaľkáme a vykrojíme kruhy. Vykrojené kruhy prikryte utierkou a nechajte ich vykysnúť.
4. Krok
Kým nám vykrojené šišky odpočívajú, začneme variť krém. Do hrnca nalejte 450 ml mlieka a priveďte ho do varu – dávajte pozor, aby nezovrelo, preto varte na miernom ohni. Používam trik a všetok cukor určený na krém pridávam do mlieka. Robím to isté, keď robím puding. V hrnčeku vyšľaháme žĺtky, vanilkový cukor a škrob. Pre ľahšie miešanie pridajte 50 ml mlieka. Keď mlieko zovrie, odstavte hrniec zo sporáka a vmiešajte žĺtky so škrobom a varte podobne ako puding. Hrniec postavte späť na sporák a neustále miešajte. Keďže krém už zhustol, musíme si dávať pozor, aby nezhustol príliš.
5. Krok
Teraz vmiešajte maslo do uvareného vanilkového krému. Maslo by malo byť rovnomerne rozložené v celom kréme. Krém nechajte v hrnci a prikryte ho PVC fóliou, aby sa počas chladnutia na vrchu nevytvorila kôrka.
6. Krok
Keď krém vychladol, bol hustý, ako som chcela. Chcela som krém taký hustý, aby po nastriekaní mal hviezdicový vzor a aby držal na mieste. Teraz nechajte krém odpočívať, aby stuhol.
7. Krok
V podstate na berlínske šišky s vanilkovým krémom môžete použiť akýkoľvek vanilkový krém. Môže to byť ten istý krém, akým plníte princess. Teraz, keď je krém hotový, poďme piecť šišky. Ak budeme smažiť vo fritéze, rozohrejte olej na 170°C. Šišky smažte 2 minúty z každej strany.
8. Krok
Vychladnuté šišky vodorovne rozrežte. Naplňte cukrárske vrecko krémom a pomocou hviezdicovej trysky naneste krém na spodok vykrojeného donutu. Potom nastriekame vyšľahanú šľahačku..
9. Krok
Ak chcete ešte viac chuti a sviežosti, pokvapkajte krém jahodovým alebo malinovým džemom. Vrch šišiek posypte práškovým cukrom a poukladajte ich na tácku..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní