- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Nadýchaný mramorový koláč, veľmi chutný a aromatický!
Nadýchaný mramorový koláč, veľmi chutný a aromatický!

- Kusov: 2
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 250 ml šálka odmerka
- 2 veľké koláče :
- 10 vajec
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 1/2 šálky cukru
- 1 vanilkový cukor
- 10 lyžíc rozpusteného masla alebo oleja
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 3 lyžice vody
- 2 lyžičky octu
- 2 lyžičky rumovej esencie
- kôra z jedného pomaranča
- 1 lyžica kakaa
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte si dve veľké formy na tortu (30 x 9 cm). Vymastíme ich maslom a vysypeme múkou. Predhrejte rúru na 180°C. Pre elektrickú rúru volíme program, ktorý poskytuje teplo zhora nadol bez cirkulácie.
2. Krok
Vezmeme si veľmi veľkú misku a jednu menšiu a oddelíme vajcia. Bielky dajte do veľkej misy a žĺtky do menšej misy. Dávajte pozor, aby ste žĺtok nekvapkali do bielka, pretože už nebude peniť, a z rovnakého dôvodu by v miske na bielky nemali byť žiadne stopy tuku.
3. Krok
Do bielkov pridajte dve čajové lyžičky octu, vďaka čomu bude pena stabilnejšia a zabráni sa jej zrnitému vzhľadu. Bielky miešajte ručným mixérom na maximálnej rýchlosti, kým nevznikne objemný a pevný sneh. Potom postupne pridávajte šálku cukru, pričom medzi pridaniami dobre premiešajte. Nakoniec by sme mali mať konzistentnú penu, ktorá perfektne drží svoj tvar.
4. Krok
K žĺtkom pridajte štipku soli, pol šálky cukru a tri polievkové lyžice vody. Miešajte ručným mixérom na maximálnej rýchlosti, kým nevznikne objem, nevznikne svetlejšia farba a nespojí sa, aby sa dalo v miske písať penou. Nakoniec pridajte pomarančovú kôru a rumovú esenciu a mixujte presne päť sekúnd. Žĺtky nalejte na bielky a pomocou silikónovej špachtle ich niekoľkokrát premiešajte širokými krúživými pohybmi.
5. Krok
Sitkom alebo špeciálnym hrnčekom so sitkom začneme zapracovávať preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Nikdy sa nezastavíme, aby sme dôkladne zapracovali každú porciu múky, ktorú pridáme. Naopak, hneď ako prášok zmizne vo vaječnej pene, pridáme ďalšiu porciu. Snažíme sa miešať čo najmenej.
6. Krok
Keď skončíme s múkou, primiešame maslo alebo olej. Vezmite jednu alebo dve naberačky cesta na koláč a miešajte ich v nádobe s rozpusteným maslom, kým nezískame redšiu konzistenciu podobnú majonéze. Táto zmes sa pridáva do cesta v dvoch alebo troch dávkach a zapracuje sa rovnakým spôsobom ako múka. Naplňte formy na koláč do troch štvrtín cestom. Do zvyšného cesta vmiešajte lyžicu preosiateho kakaa. Farebné cesto rovnomerne rozložte do plechov.
7. Krok
Vložte plechy do predhriatej rúry, a pečte kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. V mojej rúre s plechmi to trvalo 30 minút. Ak použijete väčšie a širšie plechy, čas pečenia sa môže predĺžiť na 45 – 50 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
22 videní