Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Caesar šalát z grilu

Caesar šalát na grile
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Caesar šalát na grile Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve Caesars?

Caesar patrí k najznámejším šalátom planéty – rovnako doma v luxusných reštauráciách, ako aj na piknikových dekách. Tajomstvom jeho úspechu je jednoduchá kombinácia ostrých, slaných a sviežich chutí, ktorú si však každý dokáže prispôsobiť. Väčšina ľudí pozná verziu s kuracími prsiami, no základom vždy zostáva chrumkavý rímsky šalát, výrazná zálievka, parmezán a opečené krutóny.

Krátka (a trochu zamotaná) história

  • Caesar Cardini – taliansky šéfkuchár, ktorý po prvej svetovej vojne presídlil do USA a nakoniec si v Tijuane (Mexiko) otvoril rodinnú reštauráciu Caesar’s. V deň, keď bola reštaurácia beznádejne vypredaná, vraj v kuchyni ostali len základy: hlávky rímskeho šalátu, pár vajec, parmezán a trochu chleba. Cardini z núdze skomponoval šalát, ktorý okamžite zožal úspech – a ľudia začali cestovať za „tým“ šalátom cez hranice.

  • Americký pilot zo San Diega údajne ochutnal prvú verziu s ančovičkami navyše, vďaka čomu sa do receptu definitívne zapísali výrazné slané tóny.

  • Giacomo Juni – ďalšia legenda tvrdí, že práve tento taliansky kuchár pripravil už v roku 1903 v Chicagu šalát pomenovaný po rímskom cisárovi.

Či už je pravda ktokoľvek z trojice, isté je len jedno: bez rímskeho šalátu by Caesar neexistoval. Jeho šťavnaté, pevné listy majú jemne orieškovú, nenahraditeľnú chuť, ktorú iné odrody nedokážu imitovať.

Zálievka, ktorú zvládne každý

Klasická Caesar zálievka je bohatá, slaná a jemne pikantná. Naša verzia ju zjednodušuje, no zachováva charakteristický podtón ančovičiek a parmezánu.

Budete potrebovať:

  • 4 polievkové lyžice kvalitnej majonézy (ideálne s obsahom vajec)

  • 1–2 najemno roztlačené ančovičky alebo 1 čajovú lyžičku sardelovej pasty

  • 1 strúčik cesnaku pretretý na hladkú kašu

  • 2 polievkové lyžice čerstvo strúhaného parmezánu (Parmigiano-Reggiano)

  • 1 čajovú lyžičku bieleho vínneho octu

Postup:
Všetky suroviny zmiešajte do hladka. Ak zálievku pripravujete vopred, prikryte ju a odložte do chladničky; chute sa krásne spoja a cesnak zjemnie.

Grilovaný rímsky šalát – malý trik, veľké prekvapenie

Áno, šalát sa dá grilovať! Krátke opečenie listom dodá karamelovú, nezameniteľnú sladkastú chuť a ešte väčšiu chrumkavosť.

  1. Odstráňte poškodené vonkajšie listy a celú hlávku prekrojte pozdĺžne na dve polovice, prípadne na štvrtiny, ak je veľmi veľká.

  2. Rozpáľte gril len mierne – stredná až nižšia teplota je ideálna, aby listy zhnedli, ale nespálili sa.

  3. Položte šalát reznou stranou nadol priamo na rošt a opečte 1–2 minúty, kým sa neobjavia hnedé prúžky.

  4. Opečené polovice nakrájajte na drobné pásiky, presuňte do väčšej misy a ešte teplé ich prelejte pripravenou zálievkou – listy sosajú chuť ako špongia.

Dokonalé grilované kuracie prsia

Aj milovníci mäsa si prídu na svoje. Správne naložené a rýchlo ugrilované prsia zostanú šťavnaté, pričom ich chuť doplní charakter Caesar zálievky.

Suroviny (4 porcie):

  • 4 vykostené kuracie prsia

  • soľ podľa chuti

Marináda:

  • 3 PL repkového alebo olivového oleja

  • 5 PL plnotučnej horčice

  • 1 ČL sójovej omáčky

  • 1 ČL sladkej mletej papriky

  • veľká hrsť čerstvého oregana, nahrubo posekaného

Postup:

  1. Všetky ingrediencie na marinádu rozmiešajte v miske.

  2. Kuracie prsia zarovnajte – ak sú hrubé, zľahka ich rozkrojte, aby boli všade rovnako vysoké. Na povrchu urobte nožom plytké šikmé zárezy; marináda tak prenikne hlbšie.

  3. Mäso potrite marinádou, prikryte a odložte aspoň na hodinu do chladu.

  4. Gril rozohrejte na strednú teplotu a prsia pečte 5–6 minút z každej strany (podľa hrúbky) – kým vnútorná teplota nedosiahne 74 °C.

Chrumkavé krutóny? Skúste ich z grilu

Bez opečeného pečiva by Caesar nebol úplný. Namiesto klasickej panvice použite gril – ušetríte nádobu a dostanete dymový tón.

  1. Včera upečenú bagetu alebo biely vidiecky chlieb nakrájajte na 1 cm hrubé plátky.

  2. Z oboch strán ich jemne potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte provensálskymi bylinkami.

  3. Plátky položte na dvojitý alobal, aby sa neprichytávali, a grilujte dozlata z oboch strán.

  4. Tesne pred podávaním plátky nasekajte alebo polámte na sústa, aby zostali chrumkavé.

Finálna skladba na tanieri

  1. Šalátové listy už prevoňané grilom zmiešajte so zálievkou priamo v servírovacej mise.

  2. Kuracie prsia nakrájajte na šikmé plátky a uložte navrch.

  3. Posypte krutónmi a bohatou hrsťou hobliniek parmezánu – ideálne pomocou škrabky na zeleninu.

  4. Podávajte okamžite, kým je všetko teplé a chrumkavé.

Tipy, triky & výživové drobnosti

  • Ančovičky vs. sardelová pasta: Sardelová pasta sa rozpustí rýchlejšie a ľahšie sa dávkuje. Ak však milujete textúru jemných ančovičiek, rozhodne ich nevynechajte.

  • Light verzia zálievky: Časť majonézy nahraďte hustým grécky jogurtom, znížite tak obsah tuku aj kalórií.

  • Bezlepková alternatíva: Krutóny pripravte z bezlepkového chleba alebo opečte tenké plátky polenty.

  • Parmezán v celku: Kúpte radšej kus, nie predstrúhaný – chuť aj vôňa sú neporovnateľné.

  • Zvyšky ako obed do práce: Šalát skladujte zvlášť od krutónov, aby zostali chrumkavé. Mäso pokrájajte až pred servírovaním.

Zhrnutie

Caesar šalát na grile je rýchly spôsob, ako osviežiť klasiku a pritom neprísť o jej ikonickú chuť. Vďaka jemne opečenému rímskemu šalátu získate karamelový podtón, ktorý v tradičnej surovej verzii chýba. Marinované kuracie prsia dodajú bielkoviny, krutóny crunchy textúru a zálievka spojí všetko do uceleného harmonického celku.

Nech už organizujete záhradnú párty, rodinný obed alebo chcete len originálny letný obed pre dvoch, tento „dietný trhák“ vás nesklame. A kto vie – možno tak ako Cardiniho, aj vás raz niekto požiada o tajomstvo tohto receptu.

Prajem dobrú chuť a príjemné grilovanie!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.