
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Domáca smotanová zmrzlina bez zmrzlinovača
Domáca smotanová zmrzlina bez zmrzlinovača

Leto bez zmrzliny si vie predstaviť len málokto. V horúčavách príjemne schladí, dodá energiu a ešte utíši chuť na sladké. Ak máte chuť na skutočne krémovú pochúťku a nechcete utrácať na každom rohu, pripravte si zmrzlinu doma – úplne bez špeciálnych prístrojov. Stačia vám bežné kuchynské pomôcky, niekoľko prísad a trocha trpezlivosti pri mrazení.
Prečo sa oplatí miešať vlastnú zmrzlinu
Možno vás prekvapí, že podľa nedávneho českého prieskumu až 30 % opýtaných nedá dopustiť na vanilkovú zmrzlinu. Na druhej priečke sa drží čokoládová a tretie miesto si delia pistáciová (obľúbená najmä u mužov) a jahodová, ktorú zasa preferujú skôr ženy. Nech už patríte k fanúšikom ktorejkoľvek príchute, jedno majú všetky spoločné – kvalitná zmrzlina dnes nie je lacný špás. Za klasickú točenú alebo kopčekovú porciu pod 1,20 € takmer nenarazíte. Ak teda máte doma maškrtné deti a ešte maškrtnejšieho partnera, domáca verzia ušetrí peňaženku a výsledok si môžete dochutiť presne podľa seba.
Krémová vanilková zmrzlina bez zmrzlinovača
Áno, profesionálny zmrzlinovač urýchli prácu, ale nie je nevyhnutný. Tento jednoduchý recept stavia na dvoch tajných zbraniach: sladenom kondenzovanom mlieku (salko) a smotane na šľahanie. Salko dodá zmrzline jemnosť a dosladí ju, smotana zasa krémovú textúru. Vanilka celé dielo zavŕši príjemnou arómou. Nič viac nepotrebujete – okrem šľahača, plastovej nádoby s viečkom a mrazničky.
Budete potrebovať
-
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu alebo vyškrabané semienka z ½ vanilkového struku
-
500 g sladeného kondenzovaného mlieka (salko)
-
500 ml smotany na šľahanie (33 % alebo 35 %)
-
plastovú alebo nerezovú nádobu s dobre tesniacim viečkom
Postup krok za krokom
-
Vyšľahajte základ
Do čistej, vychladenej misy vlejte smotanu, pridajte salko a vanilku. Šľahajte najprv na nižších, potom na stredných otáčkach, kým hmota citeľne zhustne – mala by pripomínať jemný krém, ktorý drží tvar. Trvá to zhruba 3 – 5 minút podľa výkonu šľahača. -
Premiestnite do nádoby
Krém lyžicou alebo stierkou rovnomerne navrstvite do pripravenej uzatvárateľnej nádoby. Povrch jemne uhlaďte, aby sa mrazil čo najrovnomernejšie. -
Zmrazenie
Nádobu pevne uzavrite a vložte na minimálne 5 hodín do mrazničky (ideálne cez noc). Zmrzlina postupne stuhne do podoby, ktorú bez problémov naberiete – ak ju necháte postáť 3 – 4 minúty pri izbovej teplote, pôjde to ľahšie.
Tip: V prípade, že chcete ešte hladšiu textúru, premiešajte zmrzlinu po prvej hodine mrazenia a potom opäť po dvoch hodinách. Rozbijete tak väčšie ľadové kryštáliky.
Podávanie a vylepšenia
-
Naberať s gráciou
Ak nemáte klasickú zmrzlinovú naberačku, postačí polievková lyžica. Pred každou porciou ju na sekundu ponorte do ľadovo studenej vody – krém sa nebude lepiť a guľky budú pravidelnejšie. -
Pre dospelých
Do zmrzlinového pohára pridajte lyžicu mandľového likéru (napríklad Amaretto) a posypte sekanými mandľami. Jemná horkastá chuť orechov krásne kontrastuje so sladkou vrstvou. -
Ovocná sviežosť
Deti nadchnete pestrofarebným pohárom: navrch poukladajte maliny, čučoriedky či ostružiny. Môžete pridať aj chrumkavú oblátku alebo kúsky vafle. -
Experimentujte s príchuťami
Základný recept je ako čisté plátno. Do vyšľahanej masy jemne vmiešajte:-
Kakaový prášok pre čokoládovú verziu,
-
nasekané pistácie spolu s kvapkou pistáciového oleja,
-
jahodové pyré z čerstvých plodov (najprv ho zľahka zahrejte a nechajte vychladnúť, aby nezriedilo krém).
-
Skladovanie a trvanlivosť
Domáca zmrzlina neobsahuje stabilizátory, preto si drží ideálnu textúru približne dva týždne. Čím častejšie ju otvárate, tým viac vlhkosti sa do nej dostáva – uzávery preto zatvárajte starostlivo. Ak vám po čase pripadá príliš tvrdá, pred podávaním ju nechajte pár minút postáť alebo krátko preložte do chladničky.
Záver
Či už vás láka vanilková klasika, alebo chcete experimentovať s novými chuťami, tento postup zvládne naozaj každý. Bez drahého zmrzlinovača pripravíte krémovú pochúťku, ktorá konkuruje remeselným zmrzlinárňam – a to za zlomok ceny. Navyše presne viete, čo ste do nej pridali. Tak teda, nech sa vaše leto nesie v duchu domácej zmrzliny. Dobrú chuť a na zdravie!