Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mätová zmrzlina bez zmrzlinovača

Domáca mätová zmrzlina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca mätová zmrzlina Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď teplomer na terase šplhá k tridsiatke a človek má chuť na niečo ľahké, sladké a poriadne chladivé, máloktorý dezert prekoná poctivú domácu zmrzlinu. Lenže – čo robiť, ak práve nemáte po ruke zrelé ovocie, orechy ani kokos? Stačí jediná bylinka, ktorú v záhradke často pestujeme takmer „na chumáče“: mäta.

Mätové lístky sú známe nielen svojou sviežou vôňou a mentolovou chuťou, ale aj priaznivými účinkami na trávenie. V horúčavách navyše príjemne chladia, a preto sa často pridávajú do limonád, ľadových čajov či koktailov typu mojito. Ak máte prebytok mäty a už neviete, kam s ňou, vyskúšajte jednoduchú mätovú zmrzlinu – bez nutnosti vlastniť zmrzlinovač.

Suroviny na približne 6 porcií

  • 80 g kryštálového cukru (príp. trstinový alebo polovica cukru nahradená medom)

  • 300 ml plnotučného mlieka

  • 300 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku zabezpečí krémovú štruktúru)

  • 1 väčšia hrsť čerstvých mätových lístkov (cca 20 g, stonky odstráňte)

Tip: Ak máte radi výraznú farbu, možno pridať pár kvapiek prírodného zeleného farbiva zo špenátu či spiruliny, výsledok však nie je nevyhnutný – autentická mäta sa postará o jemne zelenkastý odtieň sama.

Postup krok za krokom

  1. Príprava mätového mlieka

    • Do stredne veľkého hrnca vysypte cukor, zalejte mliekom a vsypte prepláchnuté lístky mäty.

    • Zmes pomaly zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí; teplota by mala zostať pod bodom varu, aby sa nevytratil svieži mätový tón.

    • Ochutnajte. Ak túžite po sladšom dezerte, pridajte ešte lyžicu cukru či medu.

  2. Chladenie a lúhovanie

    • Hrniec odstavte, prikryte a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.

    • Pre intenzívnu arómu môžete mlieko s mätou nechať lúhovať v chladničke aspoň hodinu, prípadne cez noc.

  3. Sceďte a dochuťte

    • Mliečnu základňu preceďte cez jemné sitko alebo gázu, aby v nej nezostali kúsky byliniek.

    • Primiešajte studenú smotanu na šľahanie a celú zmes ešte krátko rozmixujte ponorným mixérom – získa jemnú, nadýchanú konzistenciu.

  4. Mrazenie bez zmrzlinovača

    • Krém nalejte do uzatvárateľnej nádoby (ideálne nízkej a širokej, aby rýchlo zamrzol).

    • Prvú hodinu nechajte v mrazničke bez zásahu; potom zmes premiešajte vidličkou alebo metličkou.

    • Tento proces zopakujte aspoň trikrát v odstupoch 30 – 40 minút, čím rozbijete veľké kryštáliky ľadu a získate príjemne krémovú textúru.

  5. Podávanie

    • Pred servírovaním nechajte zmrzlinu 5 minút postáť pri izbovej teplote, aby mierne povolila.

    • Naberačkou formujte kopčeky, ozdobte čerstvou mätou, hoblinami horkej čokolády alebo kvapkou limetkovej šťavy.

Prečo sa oplatí vyskúšať práve mätu?

  • Osvieženie bez kompromisov: Mentol prirodzene ochladzuje ústa aj dýchacie cesty, takže pocit sviežosti je okamžitý.

  • Tráviace benefity: Mäta tradične uľavuje od nadúvania či kŕčov, preto si ju doprajte po ťažšom obede namiesto koláča.

  • Nenáročné pestovanie: V záhradke aj v kvetináči rastie skoro „sama“ – drobný trs sa počas leta často zmení na košatý ker.

Obmeny a drobné vylepšenia

  • Vegán verzia: Nahraďte mlieko a smotanu kokosovým alebo mandľovým nápojom s vyšším obsahom tuku a pridajte 1 PL agávového sirupu.

  • Čokoládový šmrnc: Pri poslednom miešaní v mrazničke primiešajte hrsť nasekaných horkých čokoládových kúskov – získate domáce „mint chocolate chip“.

  • Citrusové vnuknutie: Do horúceho mlieka v prvom kroku pridajte prúžky limetkovej či citrónovej kôry a pred pasírovaním ich vyberte.

Ako zmrzlinu skladovať?

Domáca mätová zmrzlina vydrží v mrazničke 2 – 3 týždne. Dlhšie skladovanie môže spôsobiť, že aróma byliniek vyprchá a na povrchu sa vytvorí ľadová glazúra. Ak ju nezjete v prvom týždni (čo je málo pravdepodobné), dobre utesnite nádobu potravinárskou fóliou priamo na povrchu zmrzliny a viečkom navrch.

Čo si zapamätať

  • Zmrzlina bez zmrzlinovača nie je len kompromis – správnym miešaním docielite lahodnú krémovosť.

  • Neprevarte mlieko s mätou, inak sa jej svieža chuť stratí.

  • Pružne dolaďte sladkosť podľa seba; recept znesie med, trstinový či kokosový cukor.

  • Fantázii sa medze nekladú: pridajte čokoládu, orechy alebo kúsky ovocia a vytvorte si vlastnú letnú klasiku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.