Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Mätová zmrzlina bez zmrzlinovača

Domáca mätová zmrzlina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca mätová zmrzlina Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď teplomer na terase šplhá k tridsiatke a človek má chuť na niečo ľahké, sladké a poriadne chladivé, máloktorý dezert prekoná poctivú domácu zmrzlinu. Lenže – čo robiť, ak práve nemáte po ruke zrelé ovocie, orechy ani kokos? Stačí jediná bylinka, ktorú v záhradke často pestujeme takmer „na chumáče“: mäta.

Mätové lístky sú známe nielen svojou sviežou vôňou a mentolovou chuťou, ale aj priaznivými účinkami na trávenie. V horúčavách navyše príjemne chladia, a preto sa často pridávajú do limonád, ľadových čajov či koktailov typu mojito. Ak máte prebytok mäty a už neviete, kam s ňou, vyskúšajte jednoduchú mätovú zmrzlinu – bez nutnosti vlastniť zmrzlinovač.

Suroviny na približne 6 porcií

  • 80 g kryštálového cukru (príp. trstinový alebo polovica cukru nahradená medom)

  • 300 ml plnotučného mlieka

  • 300 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku zabezpečí krémovú štruktúru)

  • 1 väčšia hrsť čerstvých mätových lístkov (cca 20 g, stonky odstráňte)

Tip: Ak máte radi výraznú farbu, možno pridať pár kvapiek prírodného zeleného farbiva zo špenátu či spiruliny, výsledok však nie je nevyhnutný – autentická mäta sa postará o jemne zelenkastý odtieň sama.

Postup krok za krokom

  1. Príprava mätového mlieka

    • Do stredne veľkého hrnca vysypte cukor, zalejte mliekom a vsypte prepláchnuté lístky mäty.

    • Zmes pomaly zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí; teplota by mala zostať pod bodom varu, aby sa nevytratil svieži mätový tón.

    • Ochutnajte. Ak túžite po sladšom dezerte, pridajte ešte lyžicu cukru či medu.

  2. Chladenie a lúhovanie

    • Hrniec odstavte, prikryte a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.

    • Pre intenzívnu arómu môžete mlieko s mätou nechať lúhovať v chladničke aspoň hodinu, prípadne cez noc.

  3. Sceďte a dochuťte

    • Mliečnu základňu preceďte cez jemné sitko alebo gázu, aby v nej nezostali kúsky byliniek.

    • Primiešajte studenú smotanu na šľahanie a celú zmes ešte krátko rozmixujte ponorným mixérom – získa jemnú, nadýchanú konzistenciu.

  4. Mrazenie bez zmrzlinovača

    • Krém nalejte do uzatvárateľnej nádoby (ideálne nízkej a širokej, aby rýchlo zamrzol).

    • Prvú hodinu nechajte v mrazničke bez zásahu; potom zmes premiešajte vidličkou alebo metličkou.

    • Tento proces zopakujte aspoň trikrát v odstupoch 30 – 40 minút, čím rozbijete veľké kryštáliky ľadu a získate príjemne krémovú textúru.

  5. Podávanie

    • Pred servírovaním nechajte zmrzlinu 5 minút postáť pri izbovej teplote, aby mierne povolila.

    • Naberačkou formujte kopčeky, ozdobte čerstvou mätou, hoblinami horkej čokolády alebo kvapkou limetkovej šťavy.

Prečo sa oplatí vyskúšať práve mätu?

  • Osvieženie bez kompromisov: Mentol prirodzene ochladzuje ústa aj dýchacie cesty, takže pocit sviežosti je okamžitý.

  • Tráviace benefity: Mäta tradične uľavuje od nadúvania či kŕčov, preto si ju doprajte po ťažšom obede namiesto koláča.

  • Nenáročné pestovanie: V záhradke aj v kvetináči rastie skoro „sama“ – drobný trs sa počas leta často zmení na košatý ker.

Obmeny a drobné vylepšenia

  • Vegán verzia: Nahraďte mlieko a smotanu kokosovým alebo mandľovým nápojom s vyšším obsahom tuku a pridajte 1 PL agávového sirupu.

  • Čokoládový šmrnc: Pri poslednom miešaní v mrazničke primiešajte hrsť nasekaných horkých čokoládových kúskov – získate domáce „mint chocolate chip“.

  • Citrusové vnuknutie: Do horúceho mlieka v prvom kroku pridajte prúžky limetkovej či citrónovej kôry a pred pasírovaním ich vyberte.

Ako zmrzlinu skladovať?

Domáca mätová zmrzlina vydrží v mrazničke 2 – 3 týždne. Dlhšie skladovanie môže spôsobiť, že aróma byliniek vyprchá a na povrchu sa vytvorí ľadová glazúra. Ak ju nezjete v prvom týždni (čo je málo pravdepodobné), dobre utesnite nádobu potravinárskou fóliou priamo na povrchu zmrzliny a viečkom navrch.

Čo si zapamätať

  • Zmrzlina bez zmrzlinovača nie je len kompromis – správnym miešaním docielite lahodnú krémovosť.

  • Neprevarte mlieko s mätou, inak sa jej svieža chuť stratí.

  • Pružne dolaďte sladkosť podľa seba; recept znesie med, trstinový či kokosový cukor.

  • Fantázii sa medze nekladú: pridajte čokoládu, orechy alebo kúsky ovocia a vytvorte si vlastnú letnú klasiku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.