Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Blesková višňová bublanina

Višňová bublanina vás prekvapí svojou sviežosťou a lahodnosťou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Višňová bublanina vás prekvapí svojou sviežosťou a lahodnosťou Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak existuje koláč, ktorý sa neodmysliteľne spája s horúcimi dňami, je to práve bublanina. Prakticky každá slovenská záhrada v lete ponúka aspoň nejaké ovocie a bublanina je dokonalý spôsob, ako túto úrodu zužitkovať bez dlhého státia pri sporáku. Hoci ju mnohí poznajú najmä s jahodami, kyslasté višne dokážu sladké, nadýchané cesto neuveriteľne osviežiť – výsledok je jednoducho famózny.

Prečo višne?
Sladké cesto získava vďaka nim šťavnatosť a ľahkú kyselkavosť. Navyše majú višne prirodzene výraznejšie arómy než čerešne, takže ich chuť v koláči doslova „zaspieva“.

Čo potrebujete na plech (približne 30 × 40 cm)

  • 2 celé vajcia

  • 250 g kryštálového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 125 ml rastlinného oleja (slnečnicový alebo repkový)

  • 300 ml mlieka (plnotučné dodá cestu plnšiu chuť)

  • 300 g polohrubej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • štipka soli

  • asi 500 g odkôstkovaných višní

(Ak vám v záhrade visí viac ovocia, pokojne pridajte aj o niečo viac višní; cesto všetko „unesie“.)

Rýchle odkôstkovanie: trik s fľašou a slamkou

Najdlhší krok pri príprave bublaniny nebýva miešanie cesta, ale odkôstkovávanie. Našťastie existuje jednoduchá pomôcka, vďaka ktorej nebudete zápasiť s nožíkom:

  1. Zoberte čistú sklenenú fľašu s úzkym hrdlom.

  2. Višňu položte stopkou nahor na hrdlo.

  3. Pevnou plastovou slamkou alebo jednorazovou paličkou jemne zatlačte na stred ovocia.

  4. Kôstka preletí dovnútra fľaše a vám zostane krásne neporušená, odkôstkovaná višňa.
    Podobne funguje aj pastelka zasunutá v plastovom lieviku. Tento trik skracuje prípravu naozaj o minúty, najmä ak spracúvate väčšie množstvo ovocia.

Postup – cesta k nadýchanému cestu

  1. Vyšľahajte vajcia s cukrom
    Vo väčšej mise prešľahajte vajcia, kryštálový aj vanilkový cukor a štipku soli, kým vznikne svetlá, nadýchaná pena. Pena zabezpečí, že bublanina bude po upečení ľahučká – doslova ako obláčik.

  2. Zamiešajte tekuté prísady
    K vajíčkovej pene prilejte olej a mlieko. Opäť krátko premiešajte, aby sa suroviny spojili do jednotnej hmoty.

  3. Preosejte sypké zložky
    Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejte priamo do misy. Preosievanie prevzdušní múku, vďaka čomu bude cesto bez hrudiek a ešte jemnejšie. Gumovou stierkou alebo metličkou premiešajte dohladka.

  4. Cesto vylejte na plech
    Plech vymastite tenkou vrstvou masla či oleja a posypte hrubou múkou (môžete použiť aj strúhanku). Cesto rozotrite rovnomerne po celej ploche.

  5. Posypte višňami
    Odkôstkované višne rozhoďte po povrchu. Nebojte sa, ak sa ponoria do cesta – počas pečenia sa časť bobúľ znovu vynorí, čím vytvorí typické farebné „ostrovčeky“.

  6. Pečte
    Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (horný/dolný ohrev) približne na 25 minút. Po 20 minútach urobte test špajdľou – ak po vytiahnutí zostane suchá, koláč je hotový.

  7. Dozvuky vôní
    Nechajte bublaninu vychladnúť, potom jemne poprášte práškovým cukrom. Prvý zárez odporúčame až po čiastočnom vychladnutí, aby sa cesto nespľaslo a ovocná šťava sa pekne vsiakla.

Tip na krehkú, chrumkavú kôrku

Ak máte radi, keď vrch koláča príjemne chrúme, ešte pred pečením posypte povrch posýpkou:

  • 60 g hrubej múky

  • 40 g studeného masla

  • 40 g kryštálového cukru
    Rukami rýchlo pretrite, kým nevzniknú hrudky, a zľahka rozsypte po višniach. Výsledkom bude zlatistý, voňavý „sneh“ s kontrastom šťavnatej striedky.

Čo sa môže hodiť navyše

  • Ochutené cesto: Pre výraznejšiu vôňu pridajte do cesta kôru z polovice bio citróna alebo štipku mletej škorice.

  • Bezmliečna verzia: Mlieko vymeňte za mandľový nápoj a posýpku za zmes ovsenej múky so sirupom z agáve.

  • Maslový dotyk: Časť oleja (asi tretinu) nahraďte roztopeným maslom; koláč získa „cukrárskejší“ charakter.

Ako bublaninu skladovať

  • Pri izbovej teplote: Zakrytú čistou kuchynskou utierkou spotrebujte do 24 hodín.

  • V chladničke: V uzatvárateľnej nádobe si zachová sviežosť aj 3 dni. Krátke ohriatie v rúre (150 °C, 5 minút) jej opäť prebudí vôňu a jemnosť.

Záver

Višňová bublanina je dôkazom, že k výnimočnému koláču netreba zložité postupy ani exotické ingrediencie. Stačí pár minút, jednoduché cesto, čerstvé ovocie a jeden-dva šikovné triky. A keď sa vôňa pečených višní rozleje po kuchyni, pochopíte, prečo sa tento letný skvost pečie už po generácie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.