Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tri osvedčené spôsoby, ako pripraviť dokonalú posýpku

Viete vyčariť dokonalú posýpku na koláč?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Viete vyčariť dokonalú posýpku na koláč? Foto: depositphotos.com
reklama:

Posýpka – zvaná aj žmolienka či mrvenička – nie je ničím iným než zmesou múky, masla a cukru, no práve v jej drobných detailoch sa skrýva rozdiel medzi obyčajným posypom a triumfom, ktorý korunuje každý koláč. Prinášame tri najobľúbenejšie postupy, z ktorých si ľahko vyberiete ten, čo najlepšie sedí vám aj konkrétnemu pečivu.

1. Klasika v prstoch

Základný pomer 1 : 1 : 2 znamená, že na jednu časť masla a jednu časť cukru prídu dve časti múky. Studené maslo nakrájajte na kocky, pridajte cukor a múku a potierajte všetko končekmi prstov, kým nevzniknú hrudky veľkosti hrášku. Táto tradičná technika dáva posýpke rustikálny vzhľad a jemne krehkú textúru – presne tak, ako si ju pamätáme z kuchýň našich starých mám.

2. „Čisté“ riešenie so sekáčikom

Ak nechcete mať mastné ruky, použite pulzný sekáčik alebo malý kuchynský robot. Vsypte rovnaké ingrediencie v rovnakom pomere, dvakrát-trikrát krátko pulznite a hotovo. Posýpka je nádherne rovnomerná a pripravená bez jediného prilepeného kúsku cesta na prstoch.

3. Opečená posýpka z panvice

Kto hľadá extra vôňu a chrumkavejší výsledok, ocení metódu na panvici. Maslo najprv nechajte jemne rozpustiť, pridajte zmes cukru a múky (pomer upravte asi na 1 : 1 : 1,5 až 1,7) a za stáleho miešania opekajte 2–3 minúty, kým sa nezafarbí do zlata a nevytvoria sa malé hrudky. Po vychladnutí len nasypete na koláč a upečiete – výsledkom je výrazná oriešková aróma a výrazne chrumkavý povrch.

Jemné doladenie chuti a štruktúry

  • Krehkosť či extra chrumkavosť – viac múky (alebo časť múky nahradená nahrubo mletými orechmi, mandľami či kokosom) spôsobí tvrdšiu škrupinku, ktorá nádherne praská pod zubami.

  • Aromatické vylepšenia – štipka mletej škorice, vanilkový cukor či čerstvo nastrúhaná citrónová kôra pozdvihnú aj jednoduchý ovocný koláč.

  • Menej sladká verzia – uberte asi 10–15 g cukru a pridajte rovnaké množstvo múky; posýpka stále vyváži kyslé ovocie bez toho, aby bola presladená.

  • Núdzové tukové alternatívy – ak nemáte maslo, siahnuť môžete po sadle (v rovnakom množstve) alebo repkovom oleji (dajte ho približne o desatinu menej, posýpka bude sypkejšia).

Ktorý spôsob zvoliť?

  • Túžite po rustikálnom vzhľade a minimum riadu? Klasika v prstoch.

  • Pečiete veľkú dávku a chcete sa vyhnúť neporiadku? Sekáčik.

  • Chcete intenzívnu vôňu a extra crunch? Opečená panvica.

Tip na uskladnenie

Ak vám posýpka ostane, nasypte ju do zip-vrecúška a uložte do mrazničky. Vydrží tam približne tri mesiace a môžete ju sypať na koláč rovno z mrazu – nemusíte ju rozmrazovať ani rozmieľať.

Vyskúšajte, čo vám najviac vyhovuje, a pokojne sa pohrajte s pomermi či prísadami. Prajeme veľa radosti z pečenia a ešte viac z chrumkavého výsledku!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.