Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ľahká letná nátierka z rajčín a salámy

Svieža a rýchla rajčinovo - salámová pomazánka vie v lete osviežiť aj zasýtiť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieža a rýchla rajčinovo - salámová pomazánka vie v lete osviežiť aj zasýtiť Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve nátierky?

Nátierky patria k nestarnúcim klasikám. Sú sýte, nenáročné na suroviny a vďaka nekonečnej variabilite sa hodia na raňajky, desiatu i neskorú večeru – v podstate kedykoľvek počas roka. V lete však vyhrávajú ľahké zeleninové verzie, pri ktorých sa kuchyňa príliš nerozpáli a k telu sa dostane osviežujúca dávka vitamínov.

Tajomstvo úspechu je jednoduché: nakrájať zopár prísad, pridať „spojítko“ – či už tatársku omáčku, majonézu, biely jogurt alebo tvaroh – a všetko premiešať. Zvyšok práce už odvedie čerstvé pečivo a hladní stravníci.

Krátky exkurz do sveta nátierok a šalátov

Možno poznáte legendárny vlašský šalát. Hoci technicky nejde o nátierku, používa sa na chlebíčky a jednohubky rovnako. Do monarchie ho priviezli obchodníci s koloniálnym tovarom a odvtedy si na Slovensku zachoval pôvodné nemecké meno Wälscher Salat. Pôvodná verzia obsahovala ryby, tie však neskôr nahradil lacnejší mäkký salám – podobný „odľahčovací“ osud postihol aj mnohé nátierky.

Recept: Letná rajčinovo-salámová nátierka podľa našich babičiek

Budete potrebovať

  • 8 zrelých rajčín

  • 200 g lyonského salámu

  • 5 uvarených vajec

  • 1 stredne veľkú cibuľu

  • 7 lyžíc majonézy

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu

Postup

  1. Rajčiny umyte, odstráňte stopky a pokrájajte na malé kocky.

  2. Lyonský salám nakrájajte na tenké rezance.

  3. Vajíčka ošúpte a posekajte na drobno, rovnako tak cibuľu.

  4. Všetky suroviny premiestnite do misy, pridajte majonézu a dôkladne premiešajte.

  5. Nakoniec osoľte, okoreňte a podľa chuti dolaďte konzistenciu (ak treba, pridajte lyžicu jogurtu).

  6. Podávajte na krajoch kváskového či škvarkového chleba a posypte petržlenovou vňaťou.

Tip od babičky: Ak pripravujete občerstvenie na rodinnú oslavu, natrite nátierku na malé veky, ozdobte kolieskom uhorky a dostanete bleskové jednohubky.

Čo všetko v rajčinovo-salámovej nátierke nájdeme?

  • Rajčiny sú bohaté na vitamín C a antioxidant lykopén, ktorý pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením a dodáva jej sviežosť.

  • Vajíčka dodajú plnohodnotné bielkoviny, vitamín D a chrániaci lecitín.

  • Lyonský salám prináša výraznú chuť a trochu nostalgie – presne tú, ktorú si pamätáme z letných prázdnin u starých rodičov.

  • Cibuľa podporí trávenie a jemne pikantnú arómu.

  • Majonéza (alebo jej odľahčená jogurtová verzia) spojí chute do hladkej konzistencie.

Ako nátierku obmeniť

  • Bylinkové oživenie: Pridajte nasekanú bazalku alebo pažítku; skvele ladia s rajčinami.

  • Pikantná verzia: Primiešajte štipku chilli vločiek alebo lyžičku dijónskej horčice.

  • Fit varianta: Nahraďte polovicu majonézy gréckym jogurtom, ušetríte na kalóriách a nátierka bude sviežejšia.

  • Bezlepková verzia: Podávajte na kukuričných plackách alebo bezlepkových krekroch.

Skladovanie a servírovanie

Hotovú nátierku uchovajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. Najlepšia je počas prvých 24 hodín, keď sa chute krásne prepoja. Ak ju pripravujete na piknik, pribaľte chladiacu vložku – majonéza aj vajíčka si pýtajú nízku teplotu.

Vedeli ste, že…?

Podľa slovenských prieskumov patria medzi najobľúbenejšie nátierkové klasiky:

  1. Cesnakovo-syrová

  2. Šunková pena

  3. Vajíčková nátierka

Rajčinovo-salámová síce nie je na stupni víťazov, ale v lete dokáže zabodovať sviežosťou a rýchlou prípravou.

Dobrú chuť a krásne leto plné čerstvých rajčín!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.