Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Rýchly uhorkový šalát, ktorý si každý doladí podľa seba: Osviežujúci hit leta

Uhorkový šalát
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Uhorkový šalát Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak sa vám urodilo viac uhoriek, než dokážete spotrebovať, alebo vám ich darovala suseda zo záhrady, rozhodne nečakajte, kým sa pokazia. Uhorky sú ideálnou surovinou na prípravu sviežeho a nenáročného šalátu, ktorý sa hodí k mnohým hlavným jedlám – a navyše ho pripravíte za pár minút.

Uhorkový šalát k letu jednoducho patrí. V horúcich dňoch často hľadáme spôsoby, ako si dopriať niečo chutné, ale zároveň ľahké na trávenie. Tradičná kombinácia varených zemiakov s pečeným kuracím mäsom je obľúbená medzi dospelými aj deťmi. A práve k takémuto pokrmu sa výborne hodí čerstvý uhorkový šalát – jeho sviežosť a jemná kyslosť príjemne vyvážia celé jedlo.

Klasický uhorkový šalát so sladkokyslou zálievkou

Tento jednoduchý, ale výnimočne chutný šalát je stálicou v mnohých domácnostiach. Kto raz objaví ten správny pomer surovín v zálievke, už iný spôsob ani nehľadá.

Na prípravu postačí olúpať jednu väčšiu šalátovú uhorku (ak máte domáce a jemnú šupku, pokojne ju nechajte), ktorú nahrubo nastrúhate. Jemne ju osolíte a necháte chvíľu odstáť, aby pustila šťavu. Vďaka tomu bude šalát šťavnatý a nebudete musieť použiť zbytočne veľa zálievky.

Na samotný nálev si v malej miske zmiešajte približne 2 polievkové lyžice vody, 2 lyžice obyčajného octu a 1 lyžicu práškového cukru. Cukor sa vďaka svojej jemnosti rýchlo rozpustí a s ostatnými surovinami vytvorí harmonickú chuť. Takto pripravený nálev pridajte k uhorkám a všetko dobre premiešajte. Až nakoniec dochuťte čiernym korením podľa vlastnej chuti.

Niekto pridáva aj na jemno nakrájanú cibuľu, iní ju vynechávajú. Práve v tom je čaro tohto receptu – môžete si ho upraviť podľa seba.

Uhorkový šalát s jogurtom – krémová sviežosť

Ak máte radi jemnejšie chute, určite skúste verziu s bielym jogurtom. Možno vám bude kombinácia uhorky a jogurtu znieť nezvyčajne, ale výsledok vás milo prekvapí – vznikne lahodný, svieži a ľahko krémový šalát, ktorý zaujme aj tých, čo klasickú sladkokyslú verziu príliš neobľubujú.

Nastrúhajte si dve väčšie šalátové uhorky, ktoré po nasolení nechajte chvíľku odstáť a následne ich poriadne vyžmýkajte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Pridajte štipku soli, trošku mletého korenia, lyžičku práškového cukru, približne lyžicu a pol jablčného octu (má jemnejšiu a ovocnejšiu chuť), 200 ml bieleho jogurtu a dva strúčiky prelisovaného cesnaku. Dobre premiešajte a ochutnajte. Ak treba, doladiť si ho môžete podľa vlastného vkusu – niekto má rád výraznejšie cesnakové tóny, iný zase viac sladkosti či kyslosti.

Tzatziki – grécka variácia, ktorá poteší všetky zmysly

Milovníci gréckej kuchyne dobre poznajú túto chutnú verziu uhorkového šalátu. Tzatziki nie je len skvelou prílohou ku gyrosu alebo pečenému mäsu, ale aj samostatne výborným ľahkým jedlom, ktoré zasýti a osvieži zároveň.

Na prípravu tzatziki budete potrebovať väčšiu uhorku, ktorú nakrájajte nahrubo, mierne osoľte a nechajte „vypotiť“. Keď pustí vodu, zlejte ju. K uhorke pridajte grécky jogurt (ten je hustejší a krémovejší než klasický), polovicu lyžičky sušeného oregana, najemno nasekaných osem lístkov čerstvej mäty, prelisovaný strúčik cesnaku a niekoľko vetvičiek kôpru podľa chuti.

Zmes dôkladne premiešajte a opatrne prisoľte. Je lepšie soliť po troškách, aby ste neprehlušili ostatné chute. Hotové tzatziki odložte aspoň na polhodinu do chladničky – chute sa tak prepoja a šalát bude ešte lepší.

Záver: Uhorky ako univerzálna surovina

Či už si vyberiete klasickú sladkokyslú verziu, jogurtový variant alebo grécke tzatziki, každá z týchto možností vám ponúkne osviežujúci zážitok. Uhorkový šalát sa hodí k mäsu, zemiakom, ale pokojne aj ako ľahká večera počas horúcich dní. Navyše je to ideálny spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu bez zdĺhavého varenia.

A to najlepšie? Každý si môže šalát doladiť podľa svojich predstáv – viac cesnaku, menej octu, s cibuľou alebo bez nej. Kreativite sa medze nekladú. Nech vám chutí!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.