- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Piškótový koláč s kondenzovaným mliekom a banánmi
Piškótový koláč s kondenzovaným mliekom a banánmi

- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- piškóta:
- 3 vajcia
- 180 g cukru
- 3 lyžice studenej vody
- štipka soli
- 180 g polohrubej múky
- 2 g prášku do pečiva
- 4 kvapky rumovej arómy
- Ďalej potrebujeme :
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 100 g kyslej smotany
- 2 - 3 banány
- kakao na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Pripravte si ingrediencie na koláč s kondenzovaným mliekom a banánmi. Najprv si upečieme obyčajný piškótový korpus Namiesto rumovej arómy môžete pridať pravý rum alebo koňak, asi 1 polievkovú lyžicu.
2. Krok
V miske rozšľaháme vajcia, pridáme štipku soli a cukru. Vajcia s cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Šľahajte, kým sa všetky kryštáliky cukru nerozpustia, približne 5-7 minút. Potom prilejte vodu a rumovú arómu a znova prešľahajte. Poznámka: Pridanie vody do piškótového cesta je trik, vďaka ktorému je piškóta mäkká. Kedysi som o tomto triku čítala v jednom kulinárskom časopise a teraz pečiem piškótu už len týmto spôsobom. Voda sa do piškóty pridáva v pomere 1 polievková lyžica na jedno vajce .
3. Krok
Teraz pridajte múku a prášok do pečiva a pri nízkej rýchlosti ich vmiešajte do cesta mixérom. Vznikne vám klasické piškótové cesto.
4. Krok
Tentokrát som sa rozhodla použiť tvarovanú formu, na jej spodnej strane je reliéf v tvare bublín. Keďže torta nie je ničím špeciálnym zdobená, tento reliéf dodá hotovej torte pekný vzhľad. Formu vymastite olejom pomocou cukrárskeho štetca. Môžete použiť klasickú okrúhlu , štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu na tortu.
5. Krok
Nalejte cesto do formy a formu vložte do vyhriatej rúry na 180°C . Doba pečenia sušienok je približne 25 minút, ale riaďte sa vlastnosťami vašej rúry a suchým špáradlom. Nezvyšujte teplotu, aby sa vrch nespálil.
6. Krok
Hotový piškótový korpus vyberte z formy a zabaľte ho do fólie. Nechajte úplne vychladnúť. Fólia zabráni vyschnutiu okrajov piškótového korpusu. Vychladnutý piškótový korpus prekrojíme na dve vrstvy.
7. Krok
Medzitým si pripravte všetko potrebné na namáčanie nášho korpusu. V tomto koláči nie je žiadny krém ako taký (v bežnom zmysle slova). Je namočený v zmesi kondenzovaného mlieka a kyslej smotany a do vrstvy sú vložené banány.
8. Krok
Nalejte kondenzované mlieko do misky. Pridajte do kondenzovaného mlieka kyslú smotanu. Nie je potrebné nič šľahať, stačí všetko dôkladne premiešať. Zmes na namáčanie je hotová..
9. Krok
Oba korpusy položte reznou stranou nahor a bohato ich potrite zmesou. Nechajte ich v tejto polohe asi 15-20 minút, aby sa všetko vstrebalo.
10. Krok
Na spodnú piškótu poukladajte kolieska banánov. Hrúbka plátkov je podľa vašej chuti.
11. Krok
Teraz prikryte vrchnou vrstvou a otočte ju reznou stranou dovnútra. Boky potrite zvyšnou impregnáciou a bohato ňou polejte vrch koláča.
12. Krok
Ozdobte podľa chuti. Ja som koláč jednoducho posypala kakaom a ozdobila zvyškami banánu. Podávajte ihneď alebo nechajte mierne vychladnúť v chladničke.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
9 videní