
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Spojte paradajkovú šťavu s mliekom: Vznikne lahodný domáci syr, ktorý prekvapí chuťou aj jednoduchosťou
Spojte paradajkovú šťavu s mliekom: Vznikne lahodný domáci syr, ktorý prekvapí chuťou aj jednoduchosťou

Možno vás nikdy nenapadlo zmiešať mlieko s paradajkovou šťavou. Na prvý pohľad to neznie ako bežná kombinácia, no práve táto zmes dokáže vytvoriť chutnú a neobyčajnú domácu delikatesu. Ak sa riadite naším návodom, za pár minút pripravíte lahodný krémový syr s jemným paradajkovým nádychom a vôňou čerstvej bazalky. Výsledok vás nielen poteší chuťovo, ale aj finančne – nebudete viac musieť kupovať drahé syry v obchode.
Domáci syr pripravený z niekoľkých bežných surovín je nielen chutný, ale aj zdravší ako mnohé priemyselne spracované alternatívy. Tento konkrétny recept je ideálny pre milovníkov syrov, ktorí chcú vedieť, čo presne sa v ich potravinách nachádza. Okrem toho, že ide o lacnejšiu variantu, svojím zložením prekvapí aj výživovými benefitmi – vďaka paradajkovej šťave a aromatickej bazalke bude výsledný syr nielen chutný, ale aj prospešný pre zdravie.
Prečo zaradiť domáci syr do jedálnička?
Syr ako taký je výborným zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravie našich kostí a zubov. Pravidelná konzumácia kvalitného syra môže pomôcť predchádzať osteoporóze, a preto je vhodné zaradiť ho do jedálnička aj vo vyššom veku. Problémom však môže byť cena syrov v obchodoch – kvalitné kúsky stoja čoraz viac, a pritom často obsahujú rôzne prídavné látky, ktoré by ste radšej vynechali. Príprava syra doma je preto skvelou alternatívou – získate chutný výrobok bez zbytočných konzervantov a za zlomok ceny.
Paradajková šťava – vitamínová bomba
Jednou z hlavných ingrediencií tohto domáceho syra je paradajková šťava, ktorá má pre naše telo množstvo priaznivých účinkov. Okrem toho, že výborne chutí, je doslova nabitá vitamínmi – nájdeme v nej vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), ale aj C, E a K. Pohár (cca 240 ml) tejto šťavy dokáže pokryť takmer celú odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Okrem toho obsahuje aj významné množstvo vitamínu A (vo forme betakaroténov) a minerály ako draslík, železo či zinok. Paradajková šťava tak pomáha posilniť imunitu, podporuje zrak a prospieva pokožke.
Bazalka – viac než len voňavé lístky
Do syra sa pridáva aj čerstvá bazalka, ktorá chuťovo zvýrazní výsledný produkt a zároveň dodá jemnú vôňu. Bazalka má však aj liečivé účinky – odpradávna bola považovaná za bylinu, ktorá povzbudzuje náladu a dokonca sa jej pripisovali afrodiziakálne vlastnosti. Pomáha pri bolestiach hlavy, nespavosti, problémoch s trávením a celkovo uvoľňuje organizmus. Pridať ju do domáceho syra je preto krok správnym smerom – nielenže chuťovo obohatí celý pokrm, ale zároveň podporí aj vaše zdravie.
Ako si doma pripraviť paradajkový krémový syr
Na túto lahôdku budete potrebovať len niekoľko bežných surovín:
-
2 litre plnotučného mlieka
-
½ čajovej lyžičky soli
-
200 g gréckeho jogurtu
-
250 ml paradajkovej šťavy
-
čerstvú bazalku (niekoľko vetvičiek)
Postup:
-
Zohrejte mlieko: Nalejte 2 litre mlieka do väčšieho hrnca, pridajte soľ a priveďte ho k varu na strednom plameni.
-
Pripravte paradajkovú zmes: Medzitým si v miske zmiešajte grécky jogurt s paradajkovou šťavou. Miešajte dôkladne, kým sa všetko pekne nespojí.
-
Spojte zmesi: Keď mlieko začne vrieť, znížte plameň a pridajte pripravenú jogurtovo-paradajkovú zmes. Poriadne premiešajte.
-
Oddelenie srvátky: Varte na miernom ohni asi 7 minút – zmes sa začne zrážať a oddelí sa srvátka.
-
Odpočinok: Vypnite sporák, zakryte hrniec pokrievkou a nechajte zmes odležať 10 minút.
-
Pridajte bazalku: Medzitým si nasekajte čerstvú bazalku. Po uplynutí 10 minút odoberte srvátku, prelejte ju do čistej misky a primiešajte nasekanú bazalku.
-
Precedenie: Celú hmotu vložte do sitka vystlaného gázou alebo čistou utierkou. Nechajte odtiecť prebytočnú tekutinu a môžete ju aj mierne stlačiť alebo zaťažiť – postačí 10 minút.
-
Hotovo: Syr opatrne vyklopte, nakrájajte a servírujte – chutí skvele napríklad s chlebom, do šalátov alebo ako ľahké občerstvenie.
Záver: Lacné, jednoduché, výživné
Ak ste doposiaľ váhali, či sa pustiť do výroby domáceho syra, tento recept vás určite presvedčí. S minimom námahy a ingrediencií si pripravíte chutný a zdravý výrobok, ktorý svojou chuťou predčí aj drahé syry z obchodu. Navyše viete presne, čo ste použili – a to sa dnes cení viac než kedykoľvek predtým.