- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Krémová cuketová polievka s nadýchanými syrovými haluškami
Krémová cuketová polievka s nadýchanými syrovými haluškami

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Chcete využiť bohatú letnú úrodu cukiet inak než tradične? Vyskúšajte túto jemnú krémovú polievku, ktorá v sebe spája ľahkosť zeleniny a sýtosť syrových halušiek. Výsledkom je voňavé a výživné jedlo, ktoré zahreje aj poteší.
Suroviny
- Na polievku:
- 800 g cukety
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 koreň petržlenu
- 2 zrelé paradajky
- 1,2 litra zeleninového vývaru (prípadne voda s bujónom)
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 31 % tuku)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- lístky čerstvej bazalky na dozdobenie
- ostrá feferónka – voliteľne pre milovníkov pikantného
- Na halušky:
- 2 vajcia
- 4 lyžice strúhaného tvrdého syra
- 5 lyžíc hrubej múky
- malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si očistíme všetku zeleninu. Cuketu, mrkvu, petržlen aj paradajky nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili.
2. Krok
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vývar. Do neho vložíme nakrájanú zeleninu, mierne osolíme a okoreníme. Varíme, kým všetko nezmäkne.
3. Krok
Medzitým si v mise pripravíme cesto na halušky. Rozšľaháme vajcia, primiešame syr, múku, prelisovaný cesnak a nasekanú vňať. Dochutíme soľou a korením. Mala by vzniknúť hustejšia zmes, z ktorej sa budú dať formovať malé halušky.
4. Krok
Keď je zelenina mäkká, odstavíme polievku z plameňa a dôkladne ju rozmixujeme dohladka. Prilejeme smotanu a ešte krátko povaríme, aby sa chute prepojili.
5. Krok
Z pripraveného cesta pomocou dvoch malých lyžičiek vytvárame halušky, ktoré opatrne vkladáme do horúcej polievky. Varíme niekoľko minút – poznáme, že sú hotové, keď vyplávajú na povrch.
6. Krok
Polievku podávame ozdobenú čerstvou bazalkou. Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže si pridať aj kúsoček feferónky.
Táto cuketová polievka nie je len rýchla a jednoduchá, ale aj výživná. Je ideálnou voľbou na ľahký obed alebo teplú večeru. Vďaka haluškám zasýti aj bez pečiva a výborne chutí aj na druhý deň.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
11 videní