Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Svieži letný koláč z cukety a marhúľ: vláčny, jemný a bez výčitiek

Svieži letný koláč z cukety a marhúľ: vláčny, jemný a bez výčitiek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Svieži letný koláč z cukety a marhúľ: vláčny, jemný a bez výčitiek Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte sladký dezert, ktorý je ľahký, šťavnatý a zároveň trochu iný než klasické bublaniny, vyskúšajte cuketový koláč s marhuľami. Cuketa v ňom nehrá hlavnú chuťovú rolu, no postará sa o dokonalú štruktúru cesta – a to je presne to, čo z tohto koláča robí letnú hviezdu.

Cuketa ako tajná ingrediencia

Mnohí si cuketu spájajú najmä s hlavnými jedlami, no málokto vie, že je výborným pomocníkom aj pri pečení. Keď ju nastrúhate a primiešate do cesta, dodá mu nielen vláčnosť, ale aj jemnosť, ktorú by ste od zeleniny nečakali. Vzhľadom na to, že obsahuje až 95 % vody, prirodzene zvlhčí každý múčnik a zároveň sa v ňom chuťovo takmer úplne stratí.

Nemusíte sa obávať, že koláč bude pripomínať zeleninový prívarok – cuketa je tak neutrálnou surovinou, že dá dokonale vyniknúť ovociu či koreniu v recepte. Okrem toho môže čiastočne nahradiť tuk – a to ocenia všetci, ktorí chcú piecť ľahšie, no nechcú zľaviť z kvality alebo chuti.

Univerzálny základ, z ktorého vyčarujete čokoľvek

Cuketové koláče sú medzi domácimi pekármi čoraz obľúbenejšie. Ich základné cesto sa dá upraviť na množstvo spôsobov – môžete doň pridať kakao, oriešky, kokos, kúsky čokolády či obľúbené letné ovocie. Najväčšou klasikou je čokoládová cuketová verzia, ktorá prekvapí svojou vláčnosťou a intenzívnou chuťou kakaa.

Cesto je jednoduché na prípravu – stačí vajíčka, cukor, olej, múka, kypriaci prášok a samozrejme cuketa. Sladiť môžete podľa vlastného uváženia, keďže samotná cuketa dezertu dodá jemnosť. Ide o typ koláča, ktorý zvládnete bez robotického mixéra – všetko stačí dobre premiešať varechou.

Zdravšie a bezlepkové variácie? Žiadny problém

Ak sa snažíte vyhýbať klasickej bielej múke, môžete ju v recepte nahradiť špaldovou, celozrnnou alebo dokonca pohánkovou či mandľovou – a koláč bude stále chutný. Tí, ktorí si dávajú pozor na cukor, môžu namiesto klasického sladidla použiť med alebo jablkové pyré.

Tuk v podobe oleja možno zameniť za roztopené maslo, ak túžite po plnšej a maslovejšej chuti. Niektorí skúšajú aj kombinácie s banánom alebo strúhanou mrkvou – výsledkom je ešte vláčnejší koláč s prirodzene sladkým podtónom. Orechy, kúsky horkej čokolády alebo sušené ovocie sú ďalšími skvelými doplnkami, ktoré koláču dodajú charakter.

A ak chcete niečo slávnostnejšie, upečte ho vo forme, rozkrojte a naplňte mascarpone, džemom alebo ovocím – máte hotovú letnú tortu.

Ako správne narábať s cuketou

Pri výbere cukety siahnite po mladších kusoch s jemnou šupkou – tie stačí len umyť a nastrúhať. Ak máte väčšie plody s tvrdšou kôrou a výraznými semienkami, odporúča sa ich olúpať a semienka vybrať.

Cuketu netreba pred použitím odšťavovať, ak to nie je výslovne uvedené v recepte. Jej šťavnatosť je naopak výhodou. Pokiaľ sa vám však cesto zdá riedke, môžete časť vody jemne vytlačiť alebo pridať trocha múky navyše.

Tento koláč sa dá piecť v klasickom plechu, v biskupskej forme alebo ako malé muffiny – v tom prípade počítajte s kratším časom pečenia, približne 20 až 25 minút. Po upečení nechajte koláč trochu odpočinúť vo forme – bude sa lepšie krájať a nerozpadne sa.

Recept na cuketový koláč s marhuľami

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých marhúľ

  • 350–450 g najemno nastrúhanej cukety

  • 250 g práškového cukru

  • 2 vajcia

  • 5 lyžíc rastlinného oleja

  • 1 balenie vanilkového cukru

  • 350 g polohrubej múky

  • 1 balíček prášku do pečiva

  • štipka soli

Postup:

  1. Marhule umyte, rozkrojte na polovice a vyberte kôstky.

  2. Cuketu nastrúhajte na jemno – ak má tvrdšie semienka, odstráňte ich.

  3. V mise zmiešajte všetky suroviny, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto.

  4. Pripravte si formu – vymastite ju a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.

  5. Nalejte cesto do formy a navrch poukladajte marhule reznou stranou nahor.

  6. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým koláč nie je na dotyk pružný.

  7. Nechajte ho vychladnúť, prípadne posypte práškovým cukrom a podávajte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.