Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Domáci šípkový džem: Vôňa detstva, ktorá vás prekvapí svojou jednoduchosťou a silou prírody

Šípkový džem
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šípkový džem Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa leto pomaly chýli ku koncu, príroda začína ponúkať svoje jesenné poklady. Medzi ne bezpochyby patria aj šípky – malé červené plody divej ruže, ktoré sú nielen symbolom konca teplých dní, ale aj skutočnou vitamínovou bombou. Hoci ich mnohí poznajú najmä v podobe čaju, šípky sa dajú v kuchyni využiť aj inak – napríklad na výrobu domáceho džemu, ktorý vás očarí nielen chuťou, ale aj svojimi blahodarnými účinkami na zdravie.

Kedy a kde zbierať šípky?

Na šípkach je krásne to, že rastú prakticky všade – stačí sa vybrať na prechádzku do prírody. Dôležité však je, aby ste ich nezbierali v blízkosti frekventovaných ciest, železníc alebo skládok odpadu. Plody totiž môžu byť kontaminované výfukovými plynmi a inými škodlivými látkami. Vyberajte si len zdravé, tvrdé a nepoškodené šípky bez známok plesne alebo hniloby.

Ak plánujete šípky sušiť, najvhodnejší čas na ich zber je od konca septembra do polovice októbra. Na výrobu džemu ich však môžete nazbierať aj skôr – nemusíte čakať na prvé mrazy, ktoré sa odporúčajú najmä pri výrobe šípkových lekvárov.

Prečo zaradiť šípky do jedálnička?

Šípky sú právom považované za prírodný zázrak. Obsahujú totiž výrazne vyššie množstvo vitamínu C ako citrusové plody – v niektorých prípadoch až 50-krát viac. Vďaka tomu posilňujú imunitu, pomáhajú v boji proti prechladnutiu, chránia telo pred infekciami a zároveň urýchľujú hojenie rán.

Okrem vitamínu C sa v šípkach nachádza aj bohaté zastúpenie ďalších cenných látok – vitamíny A, B, E, K a P, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, lykopén, pektín či dôležité minerály ako draslík, vápnik a železo.

Tieto látky spoločne pomáhajú chrániť srdce, zlepšovať funkciu kĺbov, zmierňovať príznaky artritídy a pôsobia ako prevencia proti niektorým typom rakoviny. Antioxidanty navyše neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia a chránia bunky pred poškodením.

Zaujímavosťou je, že pravidelná konzumácia šípok môže zlepšiť vašu pohyblivosť až o štvrtinu. Pomáhajú tlmiť bolesť, zlepšujú náladu a sú prospešné aj pre tráviaci trakt – napríklad pri žalúdočných či črevných ťažkostiach.

Tradičný recept na šípkový džem – overený rokmi

Ak máte nazbierané čerstvé šípky, ideálnym spôsobom, ako ich zužitkovať, je pripraviť si lahodný domáci džem. Tento recept vychádza z tradičného postupu, aký používali už naše staré mamy.

Čo budete potrebovať:

  • približne 1,5 kg čerstvých šípok

  • cca 3 litre vody na varenie

  • 500 g kryštálového cukru

Postup:

  1. Najprv odstráňte zo šípok všetky stopky aj zvyšky kvetov (tzv. „bubáky“). Dôkladne ich prepláchnite pod tečúcou vodou, ideálne v sitku.

  2. Plody dajte do veľkého hrnca, zalejte ich približne 3 litrami vody a varte na miernom ohni, kým nezmäknú. To môže trvať 30 – 45 minút.

  3. Keď sú šípky mäkké, rozmixujte ich ponorným mixérom na kašu. Potom nechajte hmotu mierne vychladnúť.

  4. Prvú šaržu zmesi prepasírujte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili šupiek a jadierok.

  5. Zvyšné tuhé časti z pasírovania zalejte v inom hrnci 1 litrom teplej vody a poriadne premiešajte. Opäť preceďte a pridajte k prvej šťave.

  6. Pre ešte jemnejší výsledok môžete celý objem precediť ešte raz – cez gázu alebo husté plátno.

Dokončenie džemu:

Do získanej čistej šípkovej šťavy nasypte cukor (cca 500 g na 1,5 kg ovocia) a varte na miernom plameni. Počas varenia pravidelne zbierajte penu z povrchu. Keď džem zhustne na požadovanú konzistenciu, máte hotovo.

Horúci džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov so závitovým viečkom. Otočte ich hore dnom, aby sa dobre zatiahli, a nechajte vychladnúť.

Ako si vychutnať domáci šípkový džem?

Tento domáci poklad sa hodí takmer ku všetkému – výborne chutí na hriankach, palacinkách, vianočnom pečive, ale perfektne dopĺňa aj tradičné jedlá ako sviečková omáčka či paštéty. Navyše vás v zimných mesiacoch nielen poteší svojou sladkou chuťou, ale zároveň podporí aj vaše zdravie.

Ak si chcete uchovať kúsok jesene aj do chladných dní, šípkový džem je tým najlepším spôsobom. Nielenže krásne vonia a skvele chutí, ale zároveň posilňuje vaše telo zvnútra. Vyskúšajte ho podľa tohto tradičného receptu – je jednoduchý, rýchly a výsledok rozhodne stojí za to.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.