Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Šípková marmeláda: Jednoduchý a rýchly recept, ktorý si zamilujete

Šípková marmeláda
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šípková marmeláda Foto: depositphotos.com
reklama:

Šípková marmeláda je jedinečná pochúťka, ktorú si môžete pripraviť doma bez zbytočných komplikácií. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí nechcú tráviť hodiny s čistením šípok, ale zároveň túžia po chutnej domácej marmeláde. Všetko, čo potrebujete, sú šípky, trochu trpezlivosti a chuť experimentovať.

Príprava šípkovej marmelády

Ak chcete ušetriť čas, nemusíte sa trápiť s odstraňovaním semien zo šípok. Môžete sa rozhodnúť pre jednoduchší spôsob, ktorý zachová všetky výhody tejto chutnej ovocnej špeciality. Na začiatok dôkladne umyte šípky a odstráňte všetky nečistoty. Následne ich vložte do hrnca a zalejte vodou. Nepotrebujete veľa vody, stačí len toľko, aby sa šípky mohli začať rozvárať. Cieľom je, aby šípky boli dostatočne mäkké, ale nemusíte ich variť do úplnej kaše.

Keď sú šípky dostatočne mäkké, použite tyčový mixér, aby ste ich rozmixovali na hladkú zmes. Potom túto zmes preceďte cez jemné sito alebo gázu, aby ste odstránili všetky tvrdé časti. Tento krok je nevyhnutný, ak chcete dosiahnuť jemnú konzistenciu marmelády.

Získanú šípkovú zmes teraz vložte späť do hrnca a pridajte cukor. Na každé 4 porcie šípkového pretlaku použite jednu porciu cukru. Zmes ohrievajte na miernom ohni a priebežne miešajte, aby sa marmeláda nepripálila. Ak chcete skontrolovať, či je marmeláda hotová, môžete na studenom tanieriku urobiť pár kvapiek a počkať, či stuhne. Ak je stále príliš tekutá, pokračujte v varení, aby sa odparila prebytočná voda. Po ochutnaní môžete pridať viac cukru podľa potreby.

Keď je marmeláda pripravená, horúcu ju nalejte do čistých sklenených pohárov, zavrite viečkami a otočte ich hore dnom, aby sa dobre utesnili.

Varianty šípkovej marmelády

Šípková marmeláda je skvelá aj v rôznych obmenách. V zahraničí sa často experimentuje s kombináciami rôznych plodov, ktoré marmeládu obohatia o nové, prekvapivo chutné príchute. Môžete napríklad skombinovať šípky s jablkami a citrusmi. Pre túto variantu budete potrebovať 8 hrnčekov šípok, 1 veľký pomaranč, šťavu a kôru z dvoch citrónov, približne 5 hrnčekov cukru a 6 hrnčekov vody. Tento recept vám prinesie osviežujúcu a voňavú alternatívu tradičnej šípkovej marmelády, ktorá si vás získa na prvé ochutnanie.

Šípková marmeláda je nielen chutná, ale aj zdravá. Je plná vitamínu C a ďalších prospešných látok, ktoré sú priaznivé pre imunitný systém. Aj keď jej tepelná úprava môže čiastočne znížiť množstvo týchto látok, stále si zachováva mnoho pozitívnych vlastností. Tak neváhajte a pripravte si svoju vlastnú domácu šípkovú marmeládu, ktorá vás poteší počas chladných dní!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.