- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- sterilizujeme
- Hruškový džem
Hruškový džem

- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 1 kg hrušiek
- 2 citróny
- 2 vanilkové cukre
- 500 g želírovací cukor 2 : 1
Postup prípravy
1. Krok
Najprv hrušky dôkladne umyte, odstráňte stopky a odrežte všetky poškodené časti. Potom hrušky ošúpte, rozštvrtte, odstráňte jadierka a dužinu nakrájajte na malé kúsky. Potom vložte kúsky hrušiek do veľkého hrnca. Teraz rozpolte citróny, vytlačte šťavu a pokvapkajte ňou kúsky hrušiek. Pridajte vanilkový cukor a želírovací cukor a všetko dobre premiešajte. Teraz priveďte obsah hrnca k varu na strednom ohni a nechajte ho variť na miernom ohni asi 4-6 minút za stáleho miešania.
2. Krok
Nakoniec džem rozmixujte ručným mixérom a ihneď naplňte čisté poháre so skrutkovacím uzáverom až po okraj. Naplnené poháre prikryte viečkami na 5 minút. Potom ich otočte hore dnom a nechajte hruškový džem úplne vychladnúť.
Vôňa škorice, badiánu a klinčekov sa skvele hodí k hruškám. Celé korenie vložte do čajového nálevníka alebo papierového sitka, povarte s ovocnou zmesou a potom vyhoďte. Mimochodom, táto ovocná nátierka chutí skvele aj so silnými syrmi a modrým syrom.
Kto má rád mierne opitý džem, môže do hotovej zmesi pridať poriadny panák amaretta, rumu alebo hruškovice .
Aby ste sa uistili, že džem stuhne, vykonajte skúšku stuhnutia krátko pred koncom varenia . Keďže hrušky sú ovocie s tvrdou vlákninou a obsahujú veľa pektínu, skúška by mala stuhnúť okamžite. Ak nie, varte ovocnú zmes ešte 2-3 minúty.
Ak sa hruškový džem skladuje na chladnom a tmavom mieste, vydrží približne 6 mesiacov. Otvorené poháre skladujte v chladničke.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní