Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Študentský špíz z troch surovín: Lacnejšiu a rýchlejšiu večeru len tak nevymyslíte

Študentské špízy z troch surovín
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Študentské špízy z troch surovín Foto: depositphotos.com
reklama:

Posledné dni pred výplatou bývajú pre mnohých poriadnou skúškou kreativity v kuchyni. Peňaženka je takmer prázdna, chuť do jedla veľká – a človek premýšľa, ako nasýtiť seba či rodinu bez toho, aby musel výrazne načrieť do úspor. V takých chvíľach sa oplatí poznať jednoduché a lacné recepty. Jedným z nich je práve študentský špíz – rýchly, chutný a finančne nenáročný pokrm, ktorý zvládnete pripraviť aj s minimálnymi skúsenosťami.

Jedlo, ktoré si získalo nielen internáty

Ako už názov napovedá, tento špíz si našiel obrovskú popularitu medzi študentmi na internátoch. Hlavným dôvodom je jeho smiešne nízka cena a blesková príprava. Nejde však len o „študentskú záležitosť“. Recept si postupne našiel cestu aj do bežných domácností – a to najmä v časoch, keď je potrebné šetriť alebo jednoducho nechcete stráviť hodiny pri sporáku.

Hoci je príprava lacná, na chuti to vôbec neuberá. Práve naopak – výsledok je taký dobrý, že si ho mnohí robia aj vtedy, keď by si pokojne mohli dovoliť drahšie jedlo.

Špíz z troch obyčajných surovín

Základná verzia si vystačí s tým, čo bežne kúpite v ktoromkoľvek obchode:

  • rožky,

  • kocka tvrdého syra (napríklad eidam),

  • mäkký salám v celom kuse.

Postup je veľmi jednoduchý. Rožky a salám nakrájajte na kolieska hrubé asi pol centimetra, syr na menšie kocky. Potom si vezmite drevenú špajdľu a striedavo napichujte pečivo, salám a syr. Začať aj skončiť by ste mali kúskom rožka, aby špíz držal tvar.

Pripravený špíz obaľte dvakrát v rozšľahanom vajíčku a strúhanke, aby vznikla pekná chrumkavá kôrka. Smažte v horúcom oleji dozlatista. Servírovať môžete samostatne – napríklad s kečupom alebo tatárskou omáčkou – alebo k nemu pridať varený zemiak či čerstvý šalát.

Mäsová verzia pre milovníkov výraznej chuti

Ak nemáte radi klasický trojobal, existuje aj druhá, „mäsová“ varianta. Na tú budete potrebovať:

  • špekáčiky,

  • cibuľu,

  • krajec chleba,

  • pár plátkov slaniny,

  • kremžskú horčicu.

Postup je nasledovný: cibuľu ošúpte a rozrežte na šestiny, špekáčiky nakrájajte na kolieska, chlieb zbavte kôrky aj mäkkej striedky a slaninu pokrájajte na malé kocky. Na špajdľu potom striedavo napichujte všetky suroviny, hotové špízy potrite kremžskou horčicou a opečte na troche oleja, kým nezískajú zlatistý odtieň a krásnu vôňu.

Prečo si tento recept zapamätať

  • Cenová dostupnosť – všetky ingrediencie kúpite lacno a často ich máte doma.

  • Rýchlosť – od prvého rezu po hotové jedlo to nezaberie viac než 20 minút.

  • Variabilita – môžete pridávať rôzne druhy zeleniny, omáčok alebo iných údenín.

  • Nenáročnosť – zvládne ho aj úplný začiatočník.

Ak teda hľadáte chutnú, lacnú a originálnu večeru, ktorá vás zachráni v „núdzových“ dňoch, študentský špíz je presne to, čo potrebujete. Navyše, je to jedlo, pri ktorom sa môžete kreatívne vyblázniť – a práve to je dôvod, prečo si ho obľúbili nielen študenti, ale aj celé rodiny.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.