Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ak doma máte zemiaky a kapustu, pripravte si túto lacnú, no mimoriadne chutnú večeru

Vyskúšajte chutnú večeru z kapusty a zemiakov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte chutnú večeru z kapusty a zemiakov Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak každý večer zápasíte s otázkou, čo zas navariť, aby ste sa vyhli stereotypu, máme pre vás chutné riešenie. Využite suroviny, ktoré máte pravdepodobne doma – zemiaky a kapustu – a vytvorte z nich jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Lacné, výživné a prekvapivo chutné!

Zemiaky a kapusta – tradičné potraviny, ktoré nikdy nesklamú

Zemiaky aj kapusta patria medzi klasické suroviny v slovenskej kuchyni. Kapusta, najmä kyslá, bola kedysi neoddeliteľnou súčasťou jedálnička námorníkov, pretože jej vysoký obsah vitamínu C pomáhal predchádzať skorbutu. Zemiaky sa zas stali základom stravy v zimných mesiacoch, keď bola čerstvá zelenina nedostupná. Spojením týchto dvoch jednoduchých plodín vzniká jedlo, ktoré je sýte, výživné a pritom ľahko stráviteľné.

Recept: Chrumkavé plnené kapsičky zo zemiakového cesta

Čo budete potrebovať na cesto:

  • 5 väčších zemiakov

  • 1 vajce

  • 240 g hladkej múky

  • 10 g prášku do pečiva

  • zväzok čerstvej petržlenovej vňate

  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka (cca 15 minút). Po scedení ich roztlačte ako na pyré, primiešajte vajce, soľ a nasekanú petržlenovú vňať. Potom postupne zapracujte múku zmiešanú s práškom do pečiva, kým nezískate vláčne, nelepivé cesto. Rozdeľte ho na dve polovice – každú použijete na inú plnku.

Náplň č. 1: Kapustovo-mrkvová zeleninová zmes

Ingrediencie:

  • cca ¼ hlávky bielej kapusty

  • 1 väčšia mrkva

  • soľ, čierne korenie

  • olivový olej

Kapustu nasekajte na tenké rezance a mrkvu nastrúhajte nahrubo. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja, pridajte kapustu a restujte, kým mierne nezmäkne. Potom prihoďte mrkvu, osoľte, okoreňte a chvíľu spolu poduste. Zmes nechajte trochu vychladnúť, aby sa lepšie plnila do cesta.

Náplň č. 2: Pikantná cibuľovo-syrová s cesnakom

Ingrediencie:

  • 5 strúčikov cesnaku

  • 2 červené cibule

  • cca 70 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)

  • soľ, čierne korenie

  • olivový olej

Cesnak roztlačte nožom a rozrežte napoly. Na panvici ho krátko opečte z oboch strán na olivovom oleji – stačí pár sekúnd, aby uvoľnil chuť. Potom ho vyberte a na tom istom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu dochuťte soľou a korením a odstavte. Syr nastrúhajte nahrubo a zmiešajte s teplou cibuľou.

Ako kapsičky zložiť a pripraviť

Každú polovicu cesta rozvaľkajte na tenký plát. Rozdeľte ho na dve časti. Na jednu dajte zeleninovú náplň, na druhú syrovo-cibuľovú. Prikryte druhým kúskom cesta a okraje dobre zatlačte pomocou vidličky, aby sa kapsičky pri smažení neotvorili.

Na panvici rozohrejte olej a kapsičky smažte z oboch strán do zlatista. Podávajte ešte teplé – najlepšie chutia čerstvé, no dajú sa ohriať aj na druhý deň.

Zemiaky – poklad v špajze

Zemiaky sú mimoriadne výživné a zároveň nenáročné na prípravu. Obsahujú vitamíny A, B a C, množstvo škrobu a sacharidov, ako aj minerály – predovšetkým draslík a horčík. Vďaka minimálnemu obsahu tukov a nízkej energetickej hodnote sú vhodné aj pri redukčných diétach.

Výhodou zemiakov je ich univerzálnosť – dajú sa variť v šupke či bez nej, dusiť, piecť, zapekať aj smažiť. V každej forme dokážu zasýtiť a dajú sa kombinovať takmer s akoukoľvek zeleninou alebo bielkovinou.

Tip: Ak chcete zachovať čo najviac živín, varte zemiaky zásadne v šupke. Po uvarení ich môžete ošúpať, no počas varenia si uchovajú výrazne viac cenných látok.

Prečo dať šancu tomuto receptu?

Táto večera je dôkazom, že aj z najbežnejších surovín sa dá vykúzliť niečo výnimočné. Zemiakové kapsičky s dvoma druhmi plniek sú ideálne na spestrenie jedálnička, zasýtia celú rodinu a zároveň nezaťažia peňaženku. Navyše, recept si môžete upraviť podľa seba – pridať do plnky šampiňóny, údeninu alebo nahradiť kapustu špenátom.

Záver

Keď nabudúce nebudete vedieť, čo navariť z toho, čo máte práve doma, spomeňte si na tento recept. Zemiaky a kapusta sú suroviny, ktoré nájdete takmer v každej kuchyni – a výsledok vás prekvapí. Stačí trocha kreativity a môžete mať na stole teplú, voňavú a výnimočne chutnú večeru bez zbytočných výdavkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.