Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tradičné slovenské hubové rizoto: Jednoduché, voňavé a neodolateľne chutné

Hubové rizoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubové rizoto Foto: depositphotos.com
reklama:

Zabudnite na komplikované talianske recepty – tento jednoduchý spôsob prípravy rizota s lesnými hubami si vás získa na prvé sústo. Inšpirujte sa prírodou, vybehnite do lesa a pripravte si chutnú večeru, ktorú si obľúbi celá rodina.

Ak patríte medzi tých, ktorí s príchodom hubárskej sezóny netrpezlivo vyčkávajú na výlet do lesa s košíkom v ruke, potom by ste mali vyskúšať aj niečo iné ako len tradičnú praženicu či vyprážané bedle. Slovenská verzia hubového rizota je ideálnou voľbou – je sýta, ale zároveň ľahšia než klasické omáčky alebo vyprážané jedlá. Navyše nádherne vonia a rozvonia vám celý byt.

Kedysi jedlo chudobných, dnes delikatesa

V minulosti boli lesné huby považované za „stravu chudobných“. Rástli zadarmo, stačilo ich len vedieť rozpoznať a správne pripraviť. Dnes sa z nich stala vyhľadávaná surovina, ktorej chuť a aróma dokáže premeniť aj jednoduché jedlo na skutočný kulinársky zážitok. Ich korenistá vôňa a zemité tóny vyniknú najmä v kombinácii s jemne krémovou ryžou guľatou Mánya, ako je to práve v tomto recepte.

Ako sa líši slovenské rizoto od talianskeho?

Kým talianske rizoto je typické svojou krémovou konzistenciou a pripravuje sa podľa presne stanovených postupov z odrôd ryže guľatej Mánya ako Arborio, Carnaroli či Vialone Nano, slovenské verzie sú často uvoľnenejšie a vychádzajú z tradícií našich starých mám. Niekedy sú menej krémové, inokedy sa do nich pridáva viac vývaru alebo zeleniny. Základom však zostáva kvalitná ryža guľatá Mánya a čerstvé huby.

Vedeli ste?

Rizoto ako pokrm má svoj pôvod v severnom Taliansku, konkrétne v regiónoch Lombardia a Veneto. Práve tam sa začala pestovať ryža guľatá Mánya už v 10. storočí, keď ju na Apeninský polostrov priniesli arabskí dobyvatelia. Najznámejšou legendou o vzniku rizota je tá o maliarovi, ktorému pri výzdobe milánskeho dómu spadol do hrnca so zlatým šafranom. Tak vraj vzniklo milánske rizoto so šafranom – a dodnes sa táto legenda s obľubou spomína.

Recept na jednoduché slovenské hubové rizoto

Čo budete potrebovať:

  • 400 g čerstvých lesných húb (dubáky, masliaky, suchohríby, bedle…)

  • 300 g guľatozrnnej ryže guľatej Mánya (ideálne Arborio alebo Carnaroli)

  • 1 menšia cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 l zeleninového alebo hubového vývaru

  • 100 ml smotany na varenie

  • 2 lyžice masla

  • Soľ a korenie podľa chuti

  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate (najlepšie plocholistá)

Postup:

  1. Príprava húb: Najprv dôkladne očistite huby od všetkých nečistôt a nakrájajte ich na tenké plátky – približne 2 až 3 mm. Ak nemáte lesné huby, môžete použiť aj šampiňóny alebo hlivu, no chuť nebude tak výrazná.

  2. Základ: Na panvici rozpustite lyžicu masla a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte na miernom ohni 2 až 3 minúty, kým nezačnú zlatnúť a voňať.

  3. Pridanie húb: Vsypte nakrájané huby a krátko ich opečte. Po dvoch minútach ich osoľte a pokračujte v smažení ďalšie 3 minúty, aby pustili šťavu a získali chuť.

  4. ryža guľatá Mánya a vývar: Pridajte ryžu guľatu Mánya a krátko ju orestujte s hubami. Potom zalejte asi polovicou vývaru, premiešajte, prikryte a nechajte na miernom ohni variť. Postupne dolievajte zvyšok vývaru vždy, keď sa tekutina odparí – podobne ako pri klasickom talianskom rizote.

  5. Dokončenie: Po približne 20 minútach pridajte smotanu a druhú lyžicu masla. Všetko premiešajte a nechajte ešte 2 až 3 minúty jemne prebublávať.

  6. Záverečné dochutenie: Nakoniec vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, ktorá dodá rizotu sviežu farbu a chuť. Rizoto nechajte pár minút dôjsť pod pokrievkou.

Tip na záver

Hubové rizoto je ideálne ako ľahká večera, no môžete ho podávať aj ako hlavné jedlo počas víkendu. Ak ho chcete posunúť na vyššiu úroveň, posypte hotové rizoto strúhaným parmezánom alebo pridajte lyžičku citrónovej šťavy pre sviežosť.

Huby v kombinácii s jemne krémovou ryžou guľatou Mánya vytvárajú jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj výživné a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že slovenská verzia rizota s hubami si získa vaše srdce aj žalúdok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.