
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Arónia na 5 spôsobov: Zdravotný poklad nielen proti chrípke
Arónia na 5 spôsobov: Zdravotný poklad nielen proti chrípke

Arónia, známa aj ako čierny jarab či temnoplodec, si získava čoraz viac priaznivcov aj u slovenských pestovateľov. Ak vám tento nenáročný ker rastie v záhrade, určite by bola škoda nechať jeho tmavé bobule len tak opadať. Plody arónie totiž nie sú iba chutné a univerzálne pri spracovaní, ale predovšetkým prekvapujú svojimi zdravotnými účinkami. Ako ich využiť naplno, čo z nich pripraviť a akým spôsobom získať z tejto superpotraviny maximum?
Prečo sú bobule arónie také výnimočné?
Čierne bobuľky arónie vyzerajú na prvý pohľad nenápadne, no v skutočnosti ide o doslova „vitamínovú bombu“. Obsahujú vysoké množstvo vitamínov (najmä vitamín C a E), minerálov, trieslovín a predovšetkým antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Veda potvrdzuje, že pravidelná konzumácia arónie môže prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, znížiť riziko chronických zápalov, podporiť funkciu pečene a dokonca zmierniť problémy so žalúdočnými vredmi.
Plody prospievajú aj ľuďom s cukrovkou či poruchami krvného obehu, pretože napomáhajú regulácii hladiny cukru v krvi a posilňujú cievy. Niet divu, že ich kedysi využívali už aj pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky – a dnes by sme ich určite mali zaradiť do jedálnička aj my.
Kedy zbierať aróniu?
Arónia začína dozrievať na prelome augusta a septembra, no nemusíte sa ponáhľať so zberom. Bobule je možné nechať na kríkoch pokojne až do prvých mrazov. Práve chlad im prospeje – stiahne sa ich typická trpká chuť a plody budú jemnejšie, podobne ako pri slivkách trnkách.
Okrem toho sú kríky arónie aj krásnou ozdobou záhrady. Na jeseň sa ich listy sfarbia do sýtočervenej farby, čo pôsobí dekoratívne a dodáva záhrade jesennú atmosféru.
Sušenie – najjednoduchší spôsob, ako si zásobiť zdravie
Ak neviete, čo s veľkým množstvom bobúľ, začnite jednoducho – usušte ich. Sušené plody vydržia celý rok a môžete ich používať ako základ na čaj alebo ich pridať do müsli, koláčov či jogurtu.
Sušiť sa odporúča pri maximálnej teplote 50 °C – buď v sušičke ovocia, alebo v rúre s mierne pootvorenými dvierkami. Dôležité je, aby boli bobule rozložené v jednej vrstve a pravidelne premiešavané, aby sa usušili rovnomerne.
Čaj a macerát pre podporu imunity
Z arónie si môžete pripraviť nielen čaj zo sušených plodov či listov, ale aj veľmi účinný macerát zo studenej vody. Postup je jednoduchý:
-
na 1 liter vody nasypte 2 lyžice sušených plodov,
-
nechajte lúhovať aspoň 12 hodín, ideálne však celý deň.
Takto získate osviežujúci nápoj plný vitamínov a antioxidantov, ktorý podporí imunitu a dodá telu potrebnú hydratáciu. Bonusom sú rehydrované bobule, ktoré môžete využiť – pridať ich do smoothie, jogurtu alebo raňajkovej kaše.
Domáca marmeláda z arónie
Ak máte radi sladké dobroty, určite skúste pripraviť domáci džem alebo marmeládu. Budete potrebovať:
-
1,5 kg očistených bobúľ,
-
1 kg cukru,
-
2 balíčky želírovacieho prostriedku,
-
trochu vody.
Bobule najskôr povarte s deci vody, aby sa nepripálili. Keď zmäknú, rozmixujte ich alebo prepasírujte. Do pyré pridajte cukor a želírovací prostriedok, priveďte k varu a asi po 5 minútach plňte horúcou zmesou pripravené poháre. Dobre uzavrite a otočte viečkom nadol, aby sa zaváranina zatiahla.
Ako brusnice – ale ešte zdravšie
Milujete brusnice k mäsu alebo do omáčok? Podobne môžete spracovať aj aróniu, len s iným korením. Na 1 kg plodov budete potrebovať:
-
0,6 kg cukru,
-
1 balíček želírovacieho prostriedku,
-
vanilkový cukor,
-
pol lyžičky škorice,
-
pol lyžičky kyseliny citrónovej,
-
3 klinčeky,
-
a trocha rumu na dochutenie.
Bobule povarte s pohárom vody asi 15 minút, potom pridajte cukor a koreniny. Keď plody úplne zmäknú, rozpučte ich, vmiešajte želírovací prostriedok a kyselinu citrónovú, krátko povarte a nakoniec prilejte rum. Horúcu zmes rozdeľte do pohárov, uzavrite a otočte dnom hore.
Záver: malý ker, veľký prínos
Arónia je jedným z tých darov prírody, ktoré majú obrovskú liečivú silu a pritom sa dajú spracovať na množstvo spôsobov – od čaju cez marmeládu až po sladko-korenisté zaváraniny. Ak ju pestujete v záhrade, máte vyhraté – ale aj keď si plody kúpite, oplatí sa ich zaradiť do jedálnička. Vaše telo sa vám poďakuje lepšou imunitou, pevnejšími cievami a celkovou vitalitou.