Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Arónia na 5 spôsobov: Zdravotný poklad nielen proti chrípke

Arónia - čierny jarab
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Arónia - čierny jarab Foto: depositphotos.com
reklama:

Arónia, známa aj ako čierny jarab či temnoplodec, si získava čoraz viac priaznivcov aj u slovenských pestovateľov. Ak vám tento nenáročný ker rastie v záhrade, určite by bola škoda nechať jeho tmavé bobule len tak opadať. Plody arónie totiž nie sú iba chutné a univerzálne pri spracovaní, ale predovšetkým prekvapujú svojimi zdravotnými účinkami. Ako ich využiť naplno, čo z nich pripraviť a akým spôsobom získať z tejto superpotraviny maximum?

Prečo sú bobule arónie také výnimočné?

Čierne bobuľky arónie vyzerajú na prvý pohľad nenápadne, no v skutočnosti ide o doslova „vitamínovú bombu“. Obsahujú vysoké množstvo vitamínov (najmä vitamín C a E), minerálov, trieslovín a predovšetkým antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Veda potvrdzuje, že pravidelná konzumácia arónie môže prispieť k prevencii kardiovaskulárnych ochorení, znížiť riziko chronických zápalov, podporiť funkciu pečene a dokonca zmierniť problémy so žalúdočnými vredmi.

Plody prospievajú aj ľuďom s cukrovkou či poruchami krvného obehu, pretože napomáhajú regulácii hladiny cukru v krvi a posilňujú cievy. Niet divu, že ich kedysi využívali už aj pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky – a dnes by sme ich určite mali zaradiť do jedálnička aj my.

Kedy zbierať aróniu?

Arónia začína dozrievať na prelome augusta a septembra, no nemusíte sa ponáhľať so zberom. Bobule je možné nechať na kríkoch pokojne až do prvých mrazov. Práve chlad im prospeje – stiahne sa ich typická trpká chuť a plody budú jemnejšie, podobne ako pri slivkách trnkách.

Okrem toho sú kríky arónie aj krásnou ozdobou záhrady. Na jeseň sa ich listy sfarbia do sýtočervenej farby, čo pôsobí dekoratívne a dodáva záhrade jesennú atmosféru.

Sušenie – najjednoduchší spôsob, ako si zásobiť zdravie

Ak neviete, čo s veľkým množstvom bobúľ, začnite jednoducho – usušte ich. Sušené plody vydržia celý rok a môžete ich používať ako základ na čaj alebo ich pridať do müsli, koláčov či jogurtu.

Sušiť sa odporúča pri maximálnej teplote 50 °C – buď v sušičke ovocia, alebo v rúre s mierne pootvorenými dvierkami. Dôležité je, aby boli bobule rozložené v jednej vrstve a pravidelne premiešavané, aby sa usušili rovnomerne.

Čaj a macerát pre podporu imunity

Z arónie si môžete pripraviť nielen čaj zo sušených plodov či listov, ale aj veľmi účinný macerát zo studenej vody. Postup je jednoduchý:

  • na 1 liter vody nasypte 2 lyžice sušených plodov,

  • nechajte lúhovať aspoň 12 hodín, ideálne však celý deň.

Takto získate osviežujúci nápoj plný vitamínov a antioxidantov, ktorý podporí imunitu a dodá telu potrebnú hydratáciu. Bonusom sú rehydrované bobule, ktoré môžete využiť – pridať ich do smoothie, jogurtu alebo raňajkovej kaše.

Domáca marmeláda z arónie

Ak máte radi sladké dobroty, určite skúste pripraviť domáci džem alebo marmeládu. Budete potrebovať:

  • 1,5 kg očistených bobúľ,

  • 1 kg cukru,

  • 2 balíčky želírovacieho prostriedku,

  • trochu vody.

Bobule najskôr povarte s deci vody, aby sa nepripálili. Keď zmäknú, rozmixujte ich alebo prepasírujte. Do pyré pridajte cukor a želírovací prostriedok, priveďte k varu a asi po 5 minútach plňte horúcou zmesou pripravené poháre. Dobre uzavrite a otočte viečkom nadol, aby sa zaváranina zatiahla.

Ako brusnice – ale ešte zdravšie

Milujete brusnice k mäsu alebo do omáčok? Podobne môžete spracovať aj aróniu, len s iným korením. Na 1 kg plodov budete potrebovať:

  • 0,6 kg cukru,

  • 1 balíček želírovacieho prostriedku,

  • vanilkový cukor,

  • pol lyžičky škorice,

  • pol lyžičky kyseliny citrónovej,

  • 3 klinčeky,

  • a trocha rumu na dochutenie.

Bobule povarte s pohárom vody asi 15 minút, potom pridajte cukor a koreniny. Keď plody úplne zmäknú, rozpučte ich, vmiešajte želírovací prostriedok a kyselinu citrónovú, krátko povarte a nakoniec prilejte rum. Horúcu zmes rozdeľte do pohárov, uzavrite a otočte dnom hore.

Záver: malý ker, veľký prínos

Arónia je jedným z tých darov prírody, ktoré majú obrovskú liečivú silu a pritom sa dajú spracovať na množstvo spôsobov – od čaju cez marmeládu až po sladko-korenisté zaváraniny. Ak ju pestujete v záhrade, máte vyhraté – ale aj keď si plody kúpite, oplatí sa ich zaradiť do jedálnička. Vaše telo sa vám poďakuje lepšou imunitou, pevnejšími cievami a celkovou vitalitou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.