Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Domáci šípkový džem: tradičná dobrota plná vitamínov a chuti

Šípkový džem
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Šípkový džem Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa končí leto a začína jeseň, príroda nám nadelí množstvo darov. Jedným z najcennejších sú plody divej ruže – šípky. Ich žiarivo červená farba je neprehliadnuteľná a bola by škoda ich nevyužiť. Okrem toho, že sa z nich pripravuje lahodný čaj, sú základom aj pre výnimočné pochúťky v kuchyni. Jednou z najobľúbenejších je šípkový džem – sladký, jemne pikantný, voňavý a hlavne veľmi zdravý.

Kde a kedy zbierať šípky

Pri zbere platí základné pravidlo: nikdy netrhajte šípky pri rušných cestách, priemyselných zónach či skládkach. Takéto plody môžu byť plné škodlivín, ktoré do nášho tela určite nepatria. Vyberajte len zdravé, pevné a neplesnivé plody.

Na marmeládové spracovanie je ideálne počkať na prvé mrazy, ktoré šípky zmäknú a dodajú im sladkastú chuť. Na džem to však podmienkou nie je – spracovávať ich môžete aj čerstvé, hneď po zbere. Ak ich chcete sušiť, najvhodnejším obdobím je čas od konca septembra až do polovice októbra.

Prečo sú šípky také výnimočné

Šípky nie sú len chutné, ale aj doslova nabité zdravím. Obsahujú:

  • vitamín C – až niekoľkonásobne viac než citrusy, čo z nich robí prirodzený prostriedok na posilnenie imunity,

  • vitamín A – podporuje obranyschopnosť a chráni organizmus pred infekciami,

  • vitamíny B, E, K a P,

  • minerály ako vápnik, železo, draslík,

  • a dôležité antioxidanty – karotenoidy, lykopén, bioflavonoidy či polyfenoly.

Tieto látky chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú starnutie. Okrem toho znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, zmierňujú príznaky artritídy a pôsobia ako prevencia proti niektorým typom rakoviny.

Zaujímavosťou je, že pravidelná konzumácia šípok zlepšuje pohyblivosť kĺbov až o štvrtinu. Majú aj mierne analgetické účinky – zmierňujú bolesti a zlepšujú náladu. Tradične sa používajú aj pri žalúdočných či črevných ťažkostiach.

Recept na šípkový džem podľa našich starých mám

Ak ste si nazbierali približne 1,5 kg čerstvých šípok, môžete sa pustiť do varenia. Postup je jednoduchý, no vyžaduje trocha trpezlivosti, aby bol výsledok dokonale jemný.

  1. Príprava plodov – odstráňte stopky aj suché „bubáky“. Plody dôkladne opláchnite.

  2. Varenie – dajte ich do veľkého hrnca s približne 3 litrami vody a varte, kým úplne nezmäknú.

  3. Mixovanie a pasírovanie – šípky rozmixujte tyčovým mixérom a nechajte chvíľku vychladnúť. Potom ich prepasírujte cez jemné sitko.

  4. Druhá fáza – tuhšie zvyšky zalejte litrom teplej vody, premiešajte a opäť prepasírujte.

  5. Čistenie šťavy – aby bol džem krásne hladký, odporúča sa precedenie ešte cez gázu alebo plátno. Ak chcete luxusne jemnú konzistenciu, môžete pasírovanie zopakovať viackrát.

  6. Dochutenie a varenie – čistú šípkovú šťavu varte na miernom ohni. Priebežne zbierajte penu a prisypte 500 g cukru. Varte, kým sa nezíska ideálna hustota.

  7. Zaváranie – ešte horúci džem nalejte do čistých sklenených pohárov, dobre uzavrite a nechajte obrátene vychladnúť.

Ako využiť šípkový džem

Táto dobrota sa hodí na desiatky spôsobov. Výborne chutí:

  • na čerstvom chlebe s maslom,

  • k palacinkám či lievanciam,

  • ako náplň do koláčov a vianočného pečiva,

  • no skvelo doplní aj slané jedlá – napríklad sviečkovú omáčku alebo paštéty.

Záver

Domáci šípkový džem je nielen chutným doplnkom do kuchyne, ale aj prírodným liekom. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov podporí zdravie celej rodiny počas zimy. A navyše – keď ho pripravíte vlastnoručne, odmenou vám bude nielen jedinečná chuť, ale aj dobrý pocit z využitia darov prírody.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.