Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tajomstvo pravej bruschetty: chrumkavý chlieb, voňavé rajčiny a bazalka

Tajomstvo pravej bruschetty: chrumkavý chlieb, voňavé rajčiny a bazalka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tajomstvo pravej bruschetty: chrumkavý chlieb, voňavé rajčiny a bazalka Foto: depositphotos.com
reklama:

Len máloktoré jedlo vystihuje letnú atmosféru Talianska tak dokonale ako bruschetta. Táto jednoduchá chrumkavá hrianka s rajčinami a bylinkami je dôkazom, že na skvelé chute nie sú potrebné desiatky ingrediencií. Stačí kvalitný chlieb, cesnak, slnkom prehriate rajčiny a pár lístkov čerstvej bazalky – výsledok je neodolateľný.

Malý kúsok Talianska v každom súste

Bruschetta je presne tým typom jedla, ktoré vás okamžite prenesie na taliansky vidiek. Farebne dokonca pripomína samotnú trikolóru – biela sa ukrýva v chlebe, červená v rajčinách a zelená v bazalke. Nejde len o náhodu, práve tieto suroviny sú základnými stavebnými kameňmi talianskej kuchyne.

Podstata bruschetty je ukrytá v jednoduchosti – čerstvosť, sezónnosť a kvalita. Aj z minima surovín môže vzniknúť jedlo, ktoré chutí ako kulinársky zážitok.

Obyčajný chlieb povýšený na delikatesu

Klasická verzia pozostáva z opečeného krajca chleba potretého cesnakom. Na vrch prídu nakrájané rajčiny ochutené soľou a čiernym korením a celé sa to zavŕši bazalkou. Hotové je to za pár minút, no tajomstvo úspechu spočíva v detailoch – práve tie rozhodujú, či pôjde o nevýraznú hrianku alebo lahodnú bruschettu.

Tradičný pokrm so starovekými koreňmi

Hoci si ju dnes objednáte v každej talianskej trattorii, jej história siaha hlboko do minulosti. Odhaduje sa, že názov bruschetta pochádza zo slova bruscare – opekať. Niektoré pramene ju spájajú s oblasťami Lazio a Toskánsko, iné tvrdia, že podobný spôsob prípravy chleba poznali už Rimania, ktorí si na oleji dochucovali staršie pečivo.

Pôvodne teda išlo o spôsob, ako spotrebovať tvrdý chlieb, no časom sa z neho stala pochúťka, ktorá si podmanila celý svet.

Bruschetta nie je len o rajčinách

Najznámejšia verzia – bruschetta al pomodoro – je svieža, ľahká a aromatická. Často sa však obohacuje ďalšími ingredienciami: kúskami mozzarelly, hoblinkami parmezánu, plátkami prosciutta či ančovičkami. Niekedy sa pridáva aj pár kvapiek balzamikového octu.

Okrem rajčinovej existujú aj kreatívne obmeny – s pečenou zeleninou, hubami, artičokmi, avokádom či dokonca s ovocím, napríklad s broskyňami marinovanými v balzamiku. V Taliansku dokonca obľubujú aj zimnejšiu verziu s čiernou kapustou.

Ako pripraviť bruschettu, ktorá chutí ako v Taliansku

Aj keď recept pôsobí banálne, niekoľko pravidiel rozhodne o tom, či bude výsledok naozaj autentický:

  • Výber chleba – najlepšie poslúži biely rustikálny alebo kváskový bochník so vzdušnou, ale pevnou striedkou. Plátky opečte nasucho na grile alebo v rúre – vonkajšok má byť chrumkavý, vnútro jemne mäkké.

  • Cesnak – ešte horúci krajec stačí jemne potrieť strúčikom. Nejde o to, aby prebil chuť, ale aby dodal jemný aromatický tón.

  • Rajčiny – kľúčová zložka. Čím zrelšie, tým lepšie – ideálne domáce alebo z trhu. Nakrájajte ich nadrobno, zbavte prebytočnej šťavy a premiešajte s olivovým olejom, soľou a bazalkou.

  • Olivový olej – toping položte na chlieb až tesne pred podávaním, aby zostal krehký. Nakoniec všetko zakápnite kvalitným extra panenským olejom.

A potom už len podávajte – bruschetta je najlepšia čerstvá, kým chlieb ešte chrumká a rajčiny voňajú po lete.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.